Hirdetés
. Hirdetés

Tim Berners-Lee WWW forráskódját NFT-ként árverezik el

|

A technológia népszerűsége az elmúlt hónapokban megugrott.

Hirdetés

Ha valaki szeretne egy NFT-t a világháló eredeti forráskódjából, hamarosan szert tehet rá. A Sotheby's aukciósház kedden bejelentette ugyanis, hogy elárverezi Tim Berners-Lee World Wide Web forráskódját.

A CNBC szerint az árverést a Sotheby's londoni fiókja június 23. és 30. között bonyolítja le, a This Changed Everything (Ez mindent megváltoztatott) című NFT-re 1000 dollárról indul a licit. A beszámoló szerint az árverés bevételét olyan kezdeményezések javára fordítják, amelyeket Berners-Lee és felesége támogat.

Az NFT-k, más néven non-fungible tokenek olyan digitális eszközök, amelyek egy adott virtuális tárgy tulajdonjogát mutatják. A technológia népszerűsége az elmúlt hónapokban megugrott, és az érdeklődés (csakúgy az eladások) a sporteseményektől kezdve a mémekig és a tweetekig mindenre vonatkozó NFT-ket licitre bocsátottak. A Christie's aukciósháznál márciusban 69 millió dollárért kelt el egy NFT azonosítással ellátott digitális műalkotás.

Hirdetés

Sir Tim Berners-Lee 1989-ben "találta fel" a világhálót. Eredetileg a hipertext használatát javasolta annak lehetővé tételére, hogy a kutatók 1980-ban megosszák az információkat egy hálózaton, miközben a berni CERN atomfizikai laboratóriumban dolgoztak. Egy évtizeddel később a CERN-ben Robert Cailliau-val közösen létrehozták a koncepció első kliens- és szerver-megvalósítását, amely később a világhálóvá vált.

A WWW NFT aukcióján az emberek licitálhatnak majd "a World Wide Web forráskódját tartalmazó, Sir Tim által digitálisan aláírt, eredeti, időbélyegzővel ellátott fájlokra" - írja a Fast Company a Sotheby's-ra hivatkozva. Elérhető lesz egy "digitális poszter" is a teljes 9000 sornyi kóddal, valamint Berners-Lee levele a web létrehozásáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.