Hirdetés
. Hirdetés

Több mint hárommilliárd forintos fejlesztés indul a MATE-n

|

Az elmúlt évek fejlesztéseinek már vannak látványos eredményei, ami jelzi a jó irányt, és ebbe a filozófiába illeszkedik bele az újabb lépés.

Hirdetés

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) négy kampuszán indul beruházás, összesen 3,3 milliárd forint értékben, amelynek keretében infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg, valamint jelentősen megújul a digitális infrastruktúra is. Az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) keretéből támogatott projekt befejezése 2026. április végére várható. Az uniós támogatáshoz az egyetem 112 millió forint önerővel járult hozzá.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar innovációs rendszernek a központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA) maximálisan támogatják a folyamatot, hiszen az új tulajdonosok azt kérik az egyetemi menedzsmenttől, hogy olyan szemlélettel vezessék az egyetemet, amely illik az innováció központi szereplőihez.

Gyuricza Csaba rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy két évvel ezelőtt a MATE olyan koncepció mentén jött létre, hogy innovációs, kutatási és oktatási hátteret adjon a magyar vidék, a magyar vidéki értelmiség képzéséhez, amellyel 21. századi színvonalon segíti újjáépíteni a magyar agrár és élelmiszergazdaságot.

Hirdetés

A MATE több szempontból is a legek egyeteme, de a meglévő páratlan erőforrásaihoz fontos az is, hogy legyen modern infrastruktúrája. Az elmúlt évek fejlesztéseinek már vannak látványos eredményei, ami jelzi a jó irányt, és ebbe a filozófiába illeszkedik bele az a 3,3 milliárd forintos fejlesztés, amelyet négy kampuszon tudnak elindítani: Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason - mondta.

Az energetikai felújítások értéke 2,3 milliárd forint, ami érinti a Szent István, a Kaposvári és a Georgikon Campust, illetve a Szarvasi Képzési Helyet. A szintén a négy helyszínt érintő Digitális infrastruktúrafejlesztés értéke 1 milliárd forint, aminek keretében jelentősen megújul a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra, és hibrid oktatásra alkalmas termeket is létrehoznak.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett az egyetem 400 egyetemi polgár digitális készségfejlesztésére irányuló oktatásokat is fog tartani - sorolta a rektor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.