Hirdetés
. Hirdetés

Újabb fényforrásokat vezetnek ki az EU piacáról

|

Korlátozzák 12 veszélyes anyag alkalmazását.

Hirdetés

Újabb fényforrásokat vezetnek ki az Európai Unió piacáról, elsősorban a higanyterhelés csökkentése, valamint az energiamegtakarítás ösztönzése érdekében - hívta fel a figyelmet az MEE Világítástechnikai Társaság.

A szervezet közleményében ismertette: augusztus 25-től tiltják bizonyos kompakt fénycsövek (CFL) és lineáris fénycsövek (T5 és T8) uniós forgalomba hozatalát a ROHS irányelvek, amelyek korlátozzák 12 veszélyes anyag alkalmazását. A tiltás célja elsősorban a környezet higanyterhelésének csökkentése. Ezeket a fényforrásokat zömmel ipari létesítményekben, irodákban, üzletekben és aluljárókban használják, de előfordulhatnak háztartásokban is.

Hirdetés

Szeptember 1-jétől a fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es rendeletek alapján tiltják további fényforrások piacra helyezését. Ez a tiltás érinti az általános és kiemelő világításra szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is. A jogalkotó szándéka elsősorban az energiamegtakarítás ösztönzése volt.

A már legyártott, kereskedelmi forgalomba került termékek még szabadon felhasználhatók - jelezte a Világítástechnikai Társaság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.