Hirdetés
. Hirdetés

V4-es technológiai adatbázist hoz létre a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség

|

A szakmai szervezet az uniós forrásokra való pályázatokra is közös regionális fellépést szorgalmaz.

Hirdetés

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a V4-es partnerszervezetekkel együttműködve technológiai adatbázis és virtuális platform létrehozásáról állapodott meg, amely erősítheti az együttműködést a régió hidrogéntechnológiában működő vállalatai között - közölte a szakmai szövetség.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség múlt hetén rendezett kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciáját kísérő szakmai egyeztetésen négy ország minisztériuma, öt kutatóintézet, hét szövetség és 15 vállalat vezetője a hidrogén előállításához szükséges berendezések közös gyártását célzó regionális gazdasági együttműködésről egyeztetett.

A felek megállapodtak, hogy közös projekteket indítanak, közös pályázatokon vesznek részt és saját eszközeikkel ösztönzik a regionális együttműködést a területen. Hangsúlyozták, hogy a zöld átállásban jelenetős piaci potenciált képviselnek azok a technológiai megoldások, mint az elektrolizálók és komponenseik, amelyek a hidrogén előállítását biztosítják.

Hirdetés

Álláspontjuk szerint kulcskérdés, hogy amikor a hidrogénnel üzemelő közlekedési eszközök - hajók, kamionok, vasúti szerelvények - megjelennek Európában, mely cégek gyártják ezeket az eszközöket. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az uniós forrásokra való pályázatokra is közös regionális fellépést szorgalmaz.

Jelezték, hogy az Európai Unió mintegy 10,6 milliárd eurós IPCEI-Hidrogén támogatási konstrukciójából összesen 64 nyugat-európai multinacionális vállalat kapott támogatást, míg a V4 országokból három cég nyert és ezek között nem volt magyar vállalat.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az egyeztetésen javasolta, hogy a magyar EU elnökség emelje a célok közé a V4-es és regionális együttműködés ösztönzését a hidrogéngazdaság kiépítésében, amelynek első állomása a V4-es elektrolizáló és komponens gyártói képesség megteremtése - zárták közleményüket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.