Hirdetés
. Hirdetés

Vajon az emberiség elkerülheti a Ne nézz fel! aszteroida-armageddont?

|

A bolygó megmenekülhetne a katasztrofális végtől, ha 10 kilométer széles, Föld felé száguldó aszteroidát észlelnének?

Hirdetés

Miközben egy bolygógyilkos aszteroida száguld a Föld felé a Ne nézz fel című filmben, Jennifer Lawrence és Leonardo DiCaprio tudósok azon fáradoznak, hogy a világ komolyan vegye a fenyegetést.

A Netflix-siker sokak számára a világ éghajlatváltozással szembeni tétlenségének allegóriája volt, de most egy fizikuspáros szó szerint is megvizsgálta a dráma középpontjában álló kérdést: ha egy 10 kilométeres aszteroida hat hónapra van a becsapódástól, lehetséges-e elhárítani a bolygó végét jelentő katasztrófát?

Hirdetés

Tisztán technikai szempontból a válasz igennek tűnik.

"Az emberiség átlépett egy olyan technológiai küszöböt, amely megakadályozza, hogy "a dinoszauruszok útjára lépjünk" - állapítja meg Philip Lubin és Alex Cohen professzor, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara fizikus kutatói a héten közzétett, az Arxivra feltöltött tanulmányukban.

A 15 oldalas elemzés egy 10 kilométer széles aszteroida által jelentett veszély nagyságrendjének mérlegelésével kezdődik, arra a következtetésre jutva, hogy hasonló becsapódási energiával rendelkezne, mint a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalásához vezető aszteroidaesemény.

Ha egy ilyen objektum belépne a Föld légkörébe, az szélsőséges esetben a légkör hőmérsékletének 300 Celsius-fokos megdöbbentő emelkedését eredményezné, ami gyakorlatilag minden életet elpusztítana a Földön.

A különböző lehetőségek előnyeit mérlegelve arra jutottak, hogy a PI (Pulverize It) módszert alkalmaznák. Ennek lényege, hogy penetrátorral egy sor nukleáris detonátort fecskendeznének bele, hogy az aszteroidát darabokra hasítsák, amelyek így vagy teljesen elkerülnék a Földet (nagyobb aszteroidák esetében), vagy elég kicsik lennének ahhoz, hogy elégjenek a légkörben (1 km-nél kisebb átmérőjű aszteroidák esetében). A Földbe becsapódó radioaktív darabok nem jelentenének különösebb aggodalmat - áll a tanulmányban.

A megközelítés politikai kihívásokat jelentene, mivel a detonátorok bevetés előtti tesztelése jelenleg tilos lenne a nukleáris kísérletek betiltásáról szóló szerződés értelmében.

"Egy egzisztenciális fenyegetés bármely reális forgatókönyvében feltehetően a logika győzedelmeskedne, legalábbis remélhetőleg" - írják a szerzők, talán az 1979-es Meteor című filmből merítve ihletet, amelyben az Egyesült Államok (Sean Connery) és az akkori Szovjetunió (Natalie Wood) félreteszi a hidegháborús feszültségeket, hogy egy érkező aszteroidával foglalkozzanak.

A tanulmány az 1999-es Armageddon című filmben alkalmazott lehetőséget is figyelembe veszi, ahol az olajfúró torony munkásai (Bruce Willis és Ben Affleck) a Nasa megbízásából belefúrnak egy Texas méretű aszteroidába, és egy atombombát robbantva fel, darabokra törjék azt. Ez azonban kevésbé reális forgatókönyv - állapítja meg a tanulmány. Ilyen hatalmas aszteroidák valóban léteznek - a Ceres, az első felfedezett aszteroida közel ekkora. Azonban a kettétöréséhez körülbelül 10 millió gigatonna TNT-re lenne szükség, ami a Föld teljes nukleáris arzenáljának több mint 1 milliószoros energiájának felel meg.

Arra az esetre, ha az érkező aszteroida eltérítésére vagy megsemmisítésére tett kísérletek kudarcba fulladnának, a tanulmány a víz alatti vagy földalatti bunkereket javasolja utolsó védelmi vonalnak. "Az élet víz alá vagy a föld alá vitele bölcs polgári védelmi alapú stratégia lenne az emberi és más fajok némi túlélésének biztosítására" - áll a tanulmányban.

A tanulmány azzal az optimista megjegyzéssel zárul, hogy egy nagy, Földet érő aszteroida egzisztenciális fenyegetésének elhárítása éppen technológiai képességeink határán van. "Ideális esetben soha nem kerülnénk ilyen helyzetbe, de jobb felkészülni, mint meghalni".

A tudósduó nem az első, akik technikai szempontból vizsgálják a forgatókönyvet. Aktív kutatóközösség dolgozik a bolygó védelmén. Az ENSZ Világűrügyek Hivatala évente konferenciát tart a témában, amelyen a szakértők a védelmi forgatókönyveket, a jogi kérdéseket és a kommunikáció lehetséges módját vizsgálják.

Néhányan azonban nem voltak túl lelkesek a dokumentum előfeltevéseit illetően. Mark McCaughrean, az Európai Űrügynökség tudományos és felderítési főtanácsadója "klasszikus űrbuborékos kockafejűségnek" nevezte a munkát. "Válaszol a technikai kérdésre, de teljesen kihagyja a film lényegét, nevezetesen azt, hogy a tudósok tanácsait rendszeresen figyelmen kívül hagyják" - írta McCaughrean a Twitteren. "Különösen akkor, amikor a valódi katasztrófa most történik, és olyan módon, ami túl lassú és unalmas ahhoz, hogy az embereket érdekelje."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.