Hirdetés
. Hirdetés

X-akták - halálra rémült egy brit falu a juhok bizarr felállása miatt

|

Szigorúbban szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását.

Hirdetés

Felrobbantotta az ufóhívő oldalakat a napokban az a brit eset, amely során egy juhnyáj fura, gabonakör-szerű alakzatban állt fel egy domboldalon. A kelet-Sussex-i Rottingdean brit község egyik gazdája lett figyelmes egy óriási csészealj alakú képződményre, amikor a szokásos ellenőrzőkörét járta a földeken. Már messziről látta a furcsa alakzatot, a férfi még sosem látott ilyet, és elmondása szerint a juhok nem is képesek ilyen tartósan, ilyen szabályos formában felállni. Ráadásul, elég zajos állatok, viszont hatalmas csend uralkodott rajtuk mindeközben. A közösségi oldalakon futótűzként terjedő elmélet szerint mesterséges intelligenciával irányították az állatokat. A teória nem újkeletű, miután Elon Musk agyichipes majma boldog és videojátékokkal játszik, sőt a minap az elméjével pongozott.

Szigorúbban szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a mesterséges intelligencia (AI) szabályozására vonatkozó tervét, amelynek elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.

A bizottság javaslatcsomagja értelmében elfogadhatatlan kockázati tényezőnek számítanak az olyan AI rendszerek, amelyek veszélyeztetik az emberek biztonságát, megélhetését, ezeket a testület betiltaná, a tiltást kikerülő vállalatokat magas pénzbírsággal sújtaná.

A testület szintén magas kockázatúnak minősíti például azokat a technológiákat, amelyek veszélyeztetik az uniós jogok által védett olyan alapvető értékeket, mint a szabadságjogok és a magánélethez való jog. Ilyen például a bűnüldözés és igazságszolgáltatás területén, a migrációs kérelmek elbírálásakor, sebészeti beavatkozásoknál, vagy a munkaerőtoborzásnál használt bizonyos alkalmazások, és a nyilvános helyeken alkalmazott biometrikus azonosító rendszerek. Az ebbe a kategóriába eső szoftverek szigorú követelmények hatálya alá tartoznának.

Hirdetés

A bizottság szerint a szigorú szabályok nem vetik vissza a technológiai innovációt Európában, inkább előmozdítják azt, a köz- és magánszféra közötti partnerségek és a kutatási hálózatok uniós finanszírozása által. A szabályozási javaslat felvázolja, hogyan lehet úgy felgyorsítani a beruházásokat a mesterséges intelligenciába, hogy az hasznos legyen a koronavírus-járvány utáni helyreállítás szempontjából, és ösztönözze a tagállami mesterségesintelligencia-stratégiák végrehajtását.

A javaslat az AI szabályozás mellett a gépipari termékek biztonsági kockázataira is kitér. A felhasználók biztonsága érdekében a magas kockázatú gépekre vonatkozóan osztályozási szabályokat, a lényegesen módosított gépipari cikkek esetében pedig megfelelőség-értékelést vezetne be.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak rendes jogalkotási eljárás keretében kell elfogadniuk, ezt követően a rendeletek az EU egészében közvetlenül alkalmazandók lesznek.

 

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.