Hirdetés
. Hirdetés

280 millió eurós büntetés a Microsoftnak

|

Az EU-bizottság 280,5 millió euró pénzbüntetés megfizetésére ítélte a Microsoftot, amiért nem teljesítette a szabad versenyre vonatkozó előírásokat.

Hirdetés

A szoftveróriás természetesen fellebbez a határozat ellen, ami egy újabb, évekig elnyúló ügy előmenetelét jelenti. Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az EU-bizottság felszólította az amerikai vállalatot, hogy bocsássa a versenytársak rendelkezésére a Windows operációs rendszer műszaki adatait. A bizottság figyelmeztette a Microsoftot, hogy amennyiben a fenti felszólításnak továbbra sem tesznek eleget, a mostani napi másfél millió eurós pénzbírság a duplájára emelkedhet. A mostani 280,5 millió euró 2005. december 16-tól visszamenőleg adódott össze.

A Microsoft fő jogtanácsosa, Brad Smith elmondta, a vállalat eleget tett a bizottság kérésének, és él fellebbezési jogával. "Ez nem az engedékenységről, hanem a tisztán látásról szól" - mondta, majd hozzátette: "A bizottság eredeti kérése nem volt elég világos, és a Microsoft így is megtett minden tőle telhetőt." A cég redmondi központjában állítólag háromszáz mérnök folyamatosan azon dolgozik, hogy teljesítsék a bizottság követelését, s várhatóan az általuk szabott július 24-i határidő előtt, már július 18-án át tudják adni a kért információkat tartalmazó iratokat.

Az EU Versenyhivatalának képviseletében Neelie Kroes elmondta, hogy ennek ellenére a kiszabott pénzbüntetést be kell hajtani, "nem emelkedhet vállalat a törvények fölé. Sajnálattal tapasztalom, hogy több mint két éve a Microsoft képtelen véget vetni illegális tevékenységének." Az eredeti felszólítás szerint a Microsoftnak kötelessége nyilvánosságra hozni azokat az információkat, amelyek segítségével más gyártók egyszerűbben írhatnak olyan programokat, amelyek jobban együttműködnek a Windowszal.

Szó volt továbbá a Windows Media Playerről is, ami a bizottság szerint szintén illegálisan képezte részét az operációs rendszernek. Emiatt korábban 497 millió eurós pénzbüntetést szabtak ki a vállalatra, amit egyébként a riválisok keveseltek, arra hivatkozva, hogy a Microsoft adózott nyeresége abban az évben 8,2 milliárd euró volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.