Hirdetés
. Hirdetés

300%-kal emelkedett a Szuezi-csatorna útdíja

|

A Jemenből a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi hajók ellen indított húszi támadások jelentős fennakadásokat okoztak a legfontosabb hajózási útvonalakon.

Hirdetés

A Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán - a globális hajózás egyik fő vízi útvonalán - keresztül történő áruszállítás költségei november óta több mint 300%-kal emelkedtek a kereskedelmi hajók elleni, feltételezhetően Izraeli helyzethez köthető húszi-támadások közepette - jelentette a Sky News a DSV globális logisztikai vállalat által elemzett adatokra hivatkozva.

A Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), az ilyen költségek leggyakrabban használt mérőszáma, a múlt pénteki 2871 dollárról egy hét alatt 3101 dollárra emelkedett 20 lábas konténerenként. Az adatok szerint a Sanghajból Európába szállított konténerek összára a jelentések szerint 310%-kal haladta meg a november eleji árakat.

A húszik, akik az Izrael és a Hamász palesztin militáns csoport közötti, az enklávéban zajló harcok közepette a Gázai övezet támogatására kötelezték magukat, október közepe óta több drónt és rakétát indítottak a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók, valamint a létfontosságú csatornán járőröző hadihajók ellen. Több mint két tucat támadást hajtottak végre, ami arra kényszerítette a nagy teherszállító óriásokat, mint az MSC, a Maersk, a CMA CGM és a Hapag-Lloyd, hogy Afrika déli csücske felé tereljék át a rakományt, elkerülve az Ádeni-öblöt és a Szuezi-csatornát.

Hirdetés

Ez az átirányítás több mint tíz nappal hosszabbítja meg az utat, és a biztosítási számlákat is megnöveli. Ezzel egyidejűleg a személyzet bérköltsége is megnőtt, miközben a hosszabb utak miatt a szállítmányozó vállalatoknak több üzemanyagot is el kell égetniük.

A jelentős emelkedések ellenére a szállítási költségek még mindig a 2021 márciusában mért szintek alatt vannak, amikor a zátonyra futott 400 méter hosszú Ever Given konténerszállító hajó elzárta a Szuezi-csatornát, és hat napig járhatatlanná tette a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalat. Az eset miatt több száz hajó rekedt a kikötőben, és a jelentések szerint a leállás minden egyes napja 9 milliárd dollárnyi globális kereskedelmi forgalmat akadályozott meg.

A héten az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság légicsapásokat hajtott végre a jemeni húszi milíciák ellen, válaszul a csoport Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben végrehajtott akcióira. A lépés vegyes nemzetközi reakciókat váltott ki, sokan arra figyelmeztettek, hogy a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez vezethet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.