Hirdetés
. Hirdetés

3M szabadalmi sztori

|

Hogyan képes egy másfél évtizede fennálló jó kapcsolatot megmérgezni a szoftverszabadalmi rendszer? Cikkünkből kiderül.

Hirdetés

Itthon talán kevésbé ismert, de a 3M a világ egyik legrégebbi multinacionális óriásvállalata, mely szabadalmak tízezreit hozta létre az elmúlt több mint száz év során. Van ezek között egészségügyi, ipari, számítástechnikai, közlekedési fejlesztés, vagyis a cég igen széleskörű portfolióval rendelkezik - többek között a Post-it is a tulajdonában van. Tudásbázisára és örökségére - tegyük hozzá, joggal - büszke a vállalat, hiszen lehetőségeihez mérten igen gazdag szellemi tulajdonjoggal bír.

3M termékek
3M termékek

3M termékek: Post-ittől a ragtapaszig, csiszolópapírtól a (por)szűrőkig

Mégis, vannak olyan területek, ahol gazdaságosabbnak bizonyult külső fejlesztő termékeit alkalmazni. Többek között az Infor vállalat BCPS és Infinium szoftvereit használja egy, már 1997 óta megkötött megállapodás keretei között. Az eredetileg az SSA Global nevű céggel létrejött üzlet a 20. század végén hamarosan megváltozott körülmények között találta a 3M-et: az SSA Globalt felvásárolta az Infor. Ennek ellenére úgy tűnt, a megállapodás az eredetileg elképzeltek szerint tovább működhet, és működhetett is, egészen mostanáig. A 3M ugyanis nemrég bíróság elé vitte a szoftverhasználat kérdését. Természetesen most is pénz áll a háttérben: sok millió dollár sorsa a tét.

A rendszer a hibás(?)
A meglehetősen visszás amerikai szerzői jogi rendszer már számos alkalommal visszaköszönt hasábjainkon, igaz, többnyire a Google, az Apple, az okostelefonok gyártói, az Oracle és más, nagy IT nevek kapcsán kerül fókuszba a téma. A helyzet fonák mivoltát jól mutatja, hogy még a szinte oldalvonalon játszó cégek sem képesek elkerülni ezeket a jogi vitákat. Konkretizálva: a 3M azért fordult bírósághoz, hogy jogi megerősítést kapjon; a megszerzett nagyjából 8 ezer licenc, melyekért egyébként éves szinten egymillió dolláros díjat is fizet az Infornak a cég, továbbra is a korábbiaknak megfelelően használható marad számára.

A probléma többrétű: a 3M ugyan fizet a(z általa még csak nem is exkluzívan használt) szoftverek frissítéséért, terméktámogatásáért, fejlesztéséért, de a szerződés szerint az Infor által nem biztosított szolgáltatásokat a cég maga is elláthatja. Ugyanakkor a megállapodásban rögzítve van: a 3M csak és kizárólag az Infor írásos engedélyével adhat hozzáférést a szoftverekhez külső fél számára. Mindemellett a cég jelentős mértékben testre szabta a programokat, így az eredeti forrásnak már csupán mintegy felét használja ténylegesen, a többi a cég saját kódja, legalábbis a bírósági beadvány szerint. Emiatt, olvasható ugyanitt, az Infor szakértői nem képesek a terméktámogatás elvárt szintjét biztosítani.

És itt jön csavar: 2009 novembere óta a 3M szerződést kötött a Cognizant szolgáltatóval. Utóbbi segítségére pont ezen kódrészletek miatt szorul a vállalat. Az Infor azonban úgy véli, a Cognizant külső (3rd party) szereplőnek minősül a közel másfél évtizede fennálló megállapodás szerint, így sérti jogait. Ellenlábasa vitatja ezen állítását, ezért fordult a közelmúltban bírósághoz.

egymással szembenálló felek
egymással szembenálló felek
Hosszú az út a perig...
Az ide vezető út persze rögös volt: márciusban az Infor már felhívta a 3M figyelmét a helyzetre, és a Cognizanttal való együttműködés felfüggesztésére szólította fel a vállalatot. Utóbbi úgy érvel, hogy mivel az előbbi végül pontosan nem határozta meg, miben is lenne szerződéssértő a Cognizant bevonása, nincsen szükség a vele való megállapodás beszüntetésére. Később az Infor lefolytatott egy, a 3M szoftverhasználatát érintő auditot, melyben azt firtatta, vajon hozzáférhetett-e harmadik fél szoftverszabadalmaihoz. Noha a 3M megjelölte a Cognizantot, mint külső felet, a szoftverek működtetését illetően, azt tagadta, hogy ennek során szellemi tulajdonjogok szivárogtak volna ki.

Júliusban mégis hivatalos felszólítást kapott a 3M az Infortól, melyben szerződésük megsértésére hivatkozva 20.923.526 dolláros kártérítést követelnek. Ezt az összeget később mérsékelte az Infor, immár „csak" 17-18 millió dollárnyi „bánatpénzre" számít partnerétől. Végül a 3M meghátrált, felbontotta szerződését a Cognizanttal, hogy „fenntartsa partnerségét az Inforral", arra építve, hogy a lépés elsimítja a két cég közötti jogi vitát.

Tévesen.

November 10-én ugyanis az Infor újabb követeléssel állt elő: a Cognizant korábbi tevékenysége miatt 7,8 millió dollárnyi kártérítést kért a 3M-től, melyet azonnali együttműködés esetén hajlandó 5,9 millió dollárra csökkenteni, olvasható a peres iratokban. A 3M viszont nem akarta megvásárolni a nyugalmat, ezért inkább bírósághoz fordult. Ahol, ahogy általában lenni szokott, hamarabb véget ér az ügy a két fél megállapodása miatt, mintsem, hogy a bíró döntene. A két vállalat újfent békülékenyebb hangnemet üt meg azóta, hogy a 3M a jogi segítséget kért.

...de gyors megállapodás várható?
„Jelenleg egy gyors és minden félnek megfelelő megoldáson dolgozunk a 3M-mel." - közölte nemrég Dan Barnhardt, az Infor szóvivője, aki azonban fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy - „Minden szoftveres együttműködés szükségszerűen a forráskódhoz való hozzáférés és módosítás korlátozásával jár, külső felek számára, annak érdekében, hogy védhető legyen a korábbi befektetés és a folyamatos fejlesztés."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.