Hirdetés
. Hirdetés

5 gigahertzen a Power6 szerverchipek órajele

|

Az IBM 5 gigahertzre kurblizza fel a Power6 szerverchipek órajelét. Ez jóval magasabb, mint a rivális Intel és Sun Microsystems egységeinek frekvenciája, és némiképpen ellentmond az alacsony fogyasztást hajszoló trendnek.

Hirdetés

Hogy a magas frekvencia ellenére a processzorokat mégsem kell félteni a túlmelegedéstől, azt az Intel szerint a 65 nanométeres csíkszélesség, a magas, 75 gigabájtos sávszélességen üzemelő buszok és az alacsony, 0,8 voltos feszültségi küszöb biztosítja. Brad McCredie, a Power6 projekt vezető mérnöke elmondta: az IBM a 2007 közepén piacra kerülő chipeket a kettőtől hatvannégy processzorral futó, nagyteljesítményű szerverekbe szánja. A szakember az új szerverchipekkel kapcsolatos részleteket a San Joséban zajló Fall Microprocessor Forum rendezvényen ismertette.

Azzal, hogy megduplázza a processzorok frekvenciáját a jelenlegi Power5 dizájnhoz képest, az IBM mindenképpen az árral szemben úszik, már ami a magas órajel az alacsony fogyasztás oltárán való feláldozását illeti. A cég azonban az energiamegtakarítást éppen a chipek hatékonyságának növelésén keresztül kívánja elérni, méghozzá az olyan újítások segítségével, mint amilyen McCredie szerint például a lebegőpontos decimális számítások hardveres megoldása.

Az IBM reményei szerint a Power6 egységek új ügyfeleket szereznek majd a vállalat számára a kereskedelmi adatbázisok és a tranzakciós adatfeldolgozások területén is a már meglévő Power5-ügyfélkör mellé. (Ezeket eddig főként a különböző üzleti technológiákat alkalmazó és a repülőgéptervező vagy akár a törésteszt-szimuláló, nagyteljesítményű számítási műveleteket igénylő felhasználási területekről toborozták.) Az újabb megrendelők elhódítása nem lesz egyszerű, hiszen a Power6 olyan vetélytársakkal találja majd szemben magát, mint az Intel "Montecito" Itanium 2-es vagy a Sun felsőkategóriás SPARC processzorai. Jim Turley, a Silicon Insider vezető elemzője mindenesetre úgy nyilatkozott a Fall Microprocessor Forumon elhangzottak kapcsán, hogyha az IBM chipje mindazt tudja majd, amit McCredie beszámolója szerint tudnia kell, akkor sikerrel veszi majd fel a versenyt riválisaival az úgynevezett "nagy vasak" között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.