Hirdetés
. Hirdetés

5G-piaci jelentés

|

Úgy tűnik nem áll semmi a Qualcomm dominanciájának az útjában.

Hirdetés

Nagy meglepetésre a múlt héten hirtelen véget ért az Apple és a Qualcomm a vezeték nélküli kommunikáció jövőjére jelentősen kiható, hosszúra nyúló jogi csatározása, melynek további hozadéka, hogy az Intel bejelentette: nem készít 5G technológiájú modemeket okostelefonokhoz. A lapkagyártó óriás megvizsgálja továbbá, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak számára a PC-kbe, dolgok internete eszközökbe és más berendezésekbe való 4G és 5G modemek területén.

A döntés nem érinti az Intel 5G hálózati infrastruktúra üzletágát, amely a cég tájékoztatása szerint tovább fog működni. Az 5G továbbra is stratégiai fontpsságú az Intel számára, a vezeték nélküli termékek értékes portfólióját fejlesztettük ki, mondta Bob Swan, a vállalat vezérigazgatója.

Hirdetés

Elemzők szerint bár az Intel kilépése az okostelefonos 5G modemek piacáról váratlan lépés, egyáltalán nem meglepő. Miközben jelentések érkeztek arról, hogy az Intelnek nehézséget okoz a mobilgyártók méret- és fogyasztásigényeinek a kielégítése, a Qualcomm már bejelentett egy második generációs, 7 GB/s-os 5G modemet, valamint egy integrált eszközt a Snapdragon alapú androidos eszközökhöz.

A lépés egyáltalán nem garantálja azt, hogy az 5G-s okostelefonok első szériája mind Qualcomm gyártmányú modemet tartalmaz majd. A Qualcomm már biztosította magának a Galaxy S10 5G, az LG V50 ThinQ és más korai 5G mobilokat a X50 modem-Snapdragon 855 párossal, de az iPhone-ok még kérdésesek.

Az Apple és a Qualcomm megegyezés egy hat éves licencszerződést tartalmaz, így nagyon is valószínű, hogy az almás cég Qualcomm modemeket fog beépíteni iPhone-jaiba a közeli jövőben. Legnagyobb riválisának kiesése után nincs túl sok akadálya annak, hogy a Qualcomm domináljon az 5G modemek piacán. Szóba jöhet még a területen a Huawei és a Samsung, de az amerikai kormány Huawei-jel szembeni aggályai miatt valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple akár csak fontolóra vegyen egy együttműködést a kínai gyártóval. A Samsung 5G modemje része az Exynos lapkakészletnek, amelyet tengerentúli gyártók telefonjai számára tartanak fent.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az Intel eladja 5G technológiáját. A jelentkezők között lehet az Apple és a Qualcomm, csakúgy mint a Samsung és a Google. A világ legnagyobb lapkagyártója azonban eddig még egyáltalán nem mutatta jelét annak, hogy értékesíteni kívánja szabadalmait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.