Hirdetés
. Hirdetés

'98 - A Compaq felvásárolja a Digitalt

|

Tíz éve történt, akkor, amikor a Diamond közzé tette, hogy piacra a dobja a 12MB memóriás, 3dfx Voodoo II alapú Monster 3D II-t.

Hirdetés

1998. június 11-én, a Digital Westfordban megtartott közgyűlésén a tulajdonosok jóváhagyásával megszületett szerződés szerint a Compaq 4,5 milliárd dollár készpénzért és 141 millió darab Compaq-részvényért vásárolhatta meg a Digitalt. Az összesen 9,6 milliárd dolláros akvizícióval a világ második legnagyobb számítógépgyártó vállalata jött létre, mely több mint 37 milliárdos éves bevétellel rendelkezett.

Ezzel párhuzamosan Eckhard Pfeiffer, a Compaq elnök-vezérigazgatója bemutatta a Digital és a Compaq egyesüléséből születő cég vezetőségét. A fontosabb tisztségviselők: Michael Heil értékesítési és marketing-alelnök, Earl Mason pénzügyi és adminisztrációs alelnök és pénzügyi vezérigazgató-helyettes lett. Enrico Pesatori, a Tandem korábbi részlegvezetője lett a marketingért felelős alelnök; Greg Petsch lett a gyártásért és minőség ellenőrzésért felelős alelnök; John Rando alelnök a szolgáltató részlegért felelt.

John Rose alelnök volt a felelős a vállalati számítástechnikai részlegért, valamint az Alpha/UNIX/Open VMS, az Intel és Alpha szerverek, a munkaállomások, a tárolótermékek, az ipari termékek, a UNIX szoftverek, a stratégiai marketing, a stratégiai partnerségek részlege és a vállalati NT programiroda tartoztak a hatáskörébe. Rod Schrock beosztott alelnök lett a multimédiás termékek részlegének vezetője; Bill Strecker alelnök pedig a technológiai és vállalati fejlesztésekért felelős vezető. Végül Michael Winkler alelnök a PC termékrészleget vezetését vette át.

Ismerve a cégek és a termékek sorsát, felettébb érdekes mindezt újra leírva látni! Akit részleteiben is érdekel a két vállalat párhuzamos fejlődése egészen a '98-as felvásárlásig, ezen az oldalon talál az idővonalat.

Ugyanekkor jelentette be az akkor éppen sikerének csúcsán lévő Diamond Multimedia az akkori csúcsmegoldásnak számító, 3dfx Voodoo II 3D-gyorsítóra épülő Monster 3D II kártya 12 megabájt EDO RAM-al szerelt változatát. Akkor a VGA-kártya mellett kiegészítőként működő és a VGA-val külső összekapcsolást is igénylő 3D-gyorsító sajátossága volt, hogy kettőt is be lehetett építeni belőle egyetlen gépbe.

 

monster3dii.jpg
3D-gyorsító csúcstechnológia 1998-ból! Két Diamond Monster 3D II, 3dfx Voodoo II alapokon

 

Nehéz lenne párhuzamot vonni, hogy akkoriban egy ilyen kártya - főleg kettő belőle - mennyire forradalminak számított, egyben a PC-vel játszók álmainak netovábbját jelentette.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.