Hirdetés
. Hirdetés

A bizalom hatással van a csapat sikerére

|

A bizalmi viszonyulás teammunkában való fontosságának felismerésén túl érteni kell az összetevőit, kialakításának-, fenntartásának módszereit.

Hirdetés

Bizalom az emberi, szervezeti kapcsolatokban - ezt a témát járta körül a HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) által az idén már 24. alkalommal megrendezett Projektmenedzsment Fórum konferencia április 7-én.

A szervezetben való működés sokoldalú együttműködést igényel, ami nem nélkülözheti a résztvevők közötti bizalmat, mivel a munka, a feladatvégzés minden aspektusa előre nem látható, nem szabályozható.

Hirdetés

A kölcsönös egymásrautaltság elfogadása, a bizalom így hatással van a csapat sikerére, az értékteremtő tevékenység hatékonyságára, legyen az egy szoftver fejlesztés vagy más projektmunka.

A bizalmi viszonyulás teammunkában való fontosságának felismerésén túl érteni kell az összetevőit, kialakításának-, fenntartásának módszereit.

Ezt tekintették át a felkért előadók, az egyes területek elismert szakemberei. Így szó esett a bizalom rétegeiről, azok jellemzőiről, építésükről, fejlesztésükről:
- Mi az önbizalom-önértékelés-önbecsülés?
- Mit jelent a szervezeti bizalom ereje?
- Hogyan jelentkezik a társas bizalom és miért jelentős napjainkban az önszerveződés, az agilitás kulcseleme?
- Min alapulhat üzleti bizalom, ahol nem szimmetrikus információkkal rendelkezőknek kell együttműködniük?
- A társadalmakban hogyan alakul a bizalom a 21. században?

Az áttekintések után délután, kerekasztal-beszélgetésekben a gyakorlatban dolgozó szakemberek mondták el tapasztalataikat, osztották meg a mindennapokban felmerülő kérdéseket a bizalom kapcsán: lehet-e önbizalom nélküli vezető, vagy hogyan alakítható ki a bizalom gyorsan az egy meghatározott feladatra, időtartamra alakult projektcsapatban.

Az izgalmas konferencia - amelynek társszervezői voltak: Prónay Gábor, Darabos Andrea és Szalay Imre - fontos tanulsága, hogy szükséges a meggyőződés, hit, hogy sikerre visszük a dolgokat és számíthatunk a másik emberre. Ez a bizalom.

Ugyanakkor a bizalom nélkülözhetetlen az együttműködéshez, de bizalmat adni kockázattal jár, mert egyfajta kiszolgáltatottságot is jelent, s így a bizalom adása nem lehet határtalan és örök.

A bizalom sok arca és ellentmondásos volta tette igazán izgalmas gondolatokkal és megszívlelendő tapasztalatokkal hasznossá a konferenciás napot. Ezt igazolták a visszajelzések is, a konferencia szervezését, szakmai színvonalát a részvevők 4,9 pontra értékelték (5-ös skálán).

További részletek >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.