Hirdetés
. Hirdetés

A blokkláncoknak egy olyan pillanat kell, mint a zenében az MP3 megjelenése

|

A rosszabb hangminőségű digitális MP3 fájlformátum nem tűnt felforgató technológiának, amíg az MP3-lejátszók és a streaming rendszerek megjelenése drámaian meg nem változtatta a zeneipart.

Hirdetés

A blokkláncnak szüksége van a saját zeneipari "MP3" pillanatára, mivel a széttöredezett szabályozás és technológia akadályozza a digitális értékpapír-iparág fejlődését, amely segíthetne a teljes potenciál megvalósításában - mondták iparági tisztviselők a helyzetről elemzést készítő Reutersnek

A blokklánc vagy elosztott főkönyvi technológia (DLT) a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták alapját képezi, és lehetővé teszi, hogy számos fél egyszerre hozzáférjen az adatok egyetlen változatához. Alkalmazásának kiterjesztése az olyan értékpapírok kibocsátására, kereskedésére és elszámolására, mint a részvények és kötvények, azonban közös digitális formátumot kíván magukhoz az értékpapírokhoz - állapította meg Gerd Hartung, a Deutsche Boerse új digitális piacokért felelős vezetője.

Hirdetés

"Az igazi téma az, hogy hogyan jutunk el a zeneiparban ismert MP3 digitális formátumhoz. A következő szint, ahová eljutunk, magának a pénzügyi eszköznek a digitalizálása" - idézte a német szakembert a Reuters.

A rosszabb hangminőségű digitális MP3 fájlformátum nem tűnt felforgató technológiának, amíg az MP3-lejátszók és a streaming rendszerek megjelenése drámaian meg nem változtatta a zeneipart, megszüntetve a közvetítők sokaságát és szinte az összes belépési akadályt, amellyel egy művésznek szembe kellett néznie.

A pénzügyi piacokon egy hasonló fordulat lehetővé tenné, hogy egy eszközt napok vagy hetek helyett órák alatt lehessen kibocsátani, jobban megcélozva az egyes piacokat, és kihasználva a nyugodt időszakokat, több befektetőt érhetnénk el gyorsabban és adathibáktól mentesen - állítják az iparági tisztviselők. Ez azonban megkérdőjelezné a bankok domináns pozícióját az értékpapírok kibocsátásának és kereskedésének bevételi láncában.

A kísérleti projektből az éles piacok felé tett újabb lépés a héten történt a LedgerEdge elindításával, amelyet az első szabályozott, DLT-alapú vállalati kötvényplatformként jellemeztek. "Mindenki a digitális eszközök szabályozási definíciójának tisztázására törekszik" - hangsúlyozta David Nicol, a LedgerEdge vezérigazgatója és társalapítója.

Vannak szakemberek azonban, akik szerint felesleges várni a nagy durranásra. A bankok még mindig "nagyon régi" technológiát használnak, ami megnehezíti a DLT-platformokhoz való kapcsolódást. Erről Javier Hernani, a zürichi és madridi tőzsdét működtető SIX értékpapír-szolgáltatásokért felelős vezetője beszélt a Reutersnek, illetve azt is kiemelte, hogy a blokkláncra való csatlakozás olyan költség, amelyet fokozatosan kell bevezetni.

Hernani szerint a fizetés felgyorsításához és a DLT teljes körű előnyeinek kihasználásához szükség van a valuták, például a dollár, az euró vagy a font sterling digitális változataira, amelyek megteremtéséről az érintett központi bankoknak még dönteniük kell, nemhogy bevezetniük. Ezért egy olyan hidat javasolt, amely átívelne a digitális eszközök és a valós pénz közötti szakadékon. Ez lehetővé tenné a digitalizált eszközökkel való kereskedést, de (fizikailag létező) fiat valutával történhetne a fizetés a szakember javaslata szerint.

A szabályozó hatóságoknak és szervezeteknek is időre van szükségük, hogy megbarátkozzanak az új technológiával, az Európai Unió és Nagy-Britannia a DLT piaci infrastruktúra tesztelésére készül. "Szándékaink szerint ennek jövőre már működőképesnek kell lennie. És ha arra tanít bennünket, hogy frissítenünk kell a vonatkozó jogszabályokat, akkor azt is meg fogjuk tenni" - mondta John Glen brit pénzügyi szolgáltatási miniszter a múlt hónapban. Az EU szerint a kísérleti rendszer lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy azonosítsák a szabályozás akadályait.

A HSBC és a Wells Fargo már használja a Baton Systems blokkláncát a kétoldalú devizaügyletek elszámolására, júliusban pedig a Deutsche Boerse a digitális központi nyilvántartását használja majd arra, hogy a Clearstream elszámolási ágában a digitalizált tanúsítványok és warrantok egynapos kibocsátását és papírmentes feldolgozását kínálja.

"A múltban elvégeztük a koncepciók bizonyítását, de most már tényleg arról van szó, hogy a valódi, teljes értékű pénzügyi, digitális piaci infrastruktúrát hozzuk létre, aminek produktívnak és skálázhatónak kell lennie" - jelentette ki Hartung.

A rivális Euroclear csatlakozott a blokklánc konzorciumhoz, az Fnalityhez, amely mögött olyan bankok állnak, mint a Santander, a Barclays, a Credit Suisse, a MUFG és az UBS, és amely októberben már a Bank of Englandnél tokenizált eszközökre vonatkozó fizetési számlát kíván nyitni. Eközben az amerikai Depository Trust & Clearing DLT-t kihasználó platformját úgy fejlesztik tovább, hogy az értékpapírügyletek elszámolása egynapos legyen, szemben a jelenlegi két nappal.

Tanácsadók becslése szerint a blokklánc használata olyan területeken, mint az elszámolás, 50 százalékos megtakarítást eredményezhet, főként az időigényes egyeztetés vagy a tranzakciós adatokban lévő eltérések kijavítása révén. Az ügyletek gyorsabb lebonyolítása kisebb kockázatot is jelent, és így kevesebb tőkét köt le a tranzakciók fedezetére.

A Deloitte becslése szerint a származtatott ügyletek piacát tekintve a kereskedési adatok "egységes, megosztott változata" egyharmadával csökkenthetné a költségeket. Ha kombinálnák a DLT és a származtatott ügyletek kezelésének és kereskedésének gépileg olvasható tervezetét, az 3,2 milliárd dollárral csökkenthetné a származtatott ügyletek kereskedőinek költségeit - állítja a tanácsadó multi.

"Lassan haladunk a koncepció működőképességének bizonyításától a való világ felé. Szerintem egy ideig még párhuzamos rendszerek lesznek" - mondta Hernani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.