Hirdetés
. Hirdetés

A digitális kép megölte a Kodachrome filmet is

|

A digitális fotózás térhódításával nem csoda, hogy a Kodachrome film és annak bonyolult feldolgozása 74 év után visszavonul; a boltokból valószínűleg ősszel tűnik el.

Hirdetés

A Kodak bejelentette, hogy megszünteti a nagy múltú Kodachrome film gyártását. A Kodak döntésének oka ugyanaz, mint ami a Polaroidot tavaly rákényszerítette, hogy az instant papírképet nyugdíjazza. A digitális szenzorokkal dolgozó fényképezőgépek, a Photoshop és a hosszú élettartamú, jó minőségű papírképet nagyon gyorsan előállító nyomtatók korában már nem versenyképes a bonyolult előhívási eljárással életre kelthető hagyományos film és papírkép.

A Kodachrome-ot 1935-ben dobták piacra. Nem ez volt az első színesfilm-technológia: a legelső színes fotókat 1861-ben készítették, de a Kodak nevéhez fűződik az a fegyvertény, hogy a nagyközönség számára is használható, egyetlen filmből - de három emulzióból - álló megoldást kínált. A Kodachrome filmek ára - kivéve az Egyesült Államokat - az előhívás költségét is magában foglalta.

Az évek során számos, álló- és mozgóképes kamerákban használatos formátum született. A Kodak a bejelentés értelmében nem gyártja tovább a legelterjedtebb állóképformátumot, a Kodachrome 64 nevű, 35 milliméteres, nappali fotózásra szánt filmet, illetve annak professzionális változatát.

A Kodak elkötelezte magát, hogy 2010 végéig feldolgozza az exponált filmeket. A cég számításai szerint a készletek a Kodachrome 64 filmekből idén őszig tartanak ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.