Hirdetés
. Hirdetés

A dokumentumszerkesztés jövője

|

A dokumentumok szerkesztése ma már nem helyhez és személyhez kötött.

Hirdetés

Előtérbe került a dokumentumok megosztott kezelése, a mobileszközök használata. Ugyanakkor az új trend új kihívásokkal is jár. Ahogy a valóságos és a virtuális világ egyre átjárhatóbb, egyre fontosabb lesz a nyílt szabványokon alapuló kommunikáció és az adatbiztonság kérdése. Egy ilyen világban már jelentős kockázatot jelent néhány kvázi-monopolhelyzetben lévő nagyvállalatra bízni az egyre szélesebb körű adatainkat, azok tárolását, továbbítását és esetleges továbbadását, gondoljunk csak a nemrégiben nagy port felvert amerikai lehallgatási botrányra.

Ahogy az internet és a webszerverek területén már hosszú ideje domináns nyílt szabványok és nyílt forráskódú szoftverek megállták a helyüket, úgy a dokumentumszerkesztés területén is eljött az idő a váltásra. Itt is létezik széles körben elfogadott nyílt szabvány, az Open Document Format (nyílt dokumentumformátum) és hosszú távon bizonyított nyílt forráskódú szoftver, az OpenOffice, valamint annak leszármazottai. A kérdés csak az, hogy ezek a statikus világra kifejlesztett megoldások működhetnek-e a jövő összekapcsolt, megosztott, dinamikus világában?

Hirdetés

A MultiRáció erre igyekszik pozitív választ adni, ebben az irányban fejleszti tovább az ODF szabványt és OpenOffice-alapú irodai szoftverét, az EuroOffice-t.

Együttműködés
Az EuroOffice irodai programcsomag a mindenkori ODF specifikációval kompatibilis dokumentumokat olvas és szerkeszt. Az ODF szabvány fejlesztése során fontos szempont a dokumentumok megosztott szerkesztésének lehetősége is. A megosztott szerkesztés során a felhasználók egyazon dokumentum szerkesztését végzik párhuzamosan. A MultiRáció közreműködésével készülő új ODF szabvány erre is lehetőséget nyújt, mégpedig gyorsasági és biztonsági szempontból egyaránt figyelemreméltó módon. A kliensek és a szerver között csupán a változásokat leíró elemi műveletek kerülnek továbbításra, emellett a teljes funkcionalitás megvalósítható további külső szolgáltatók bevonása nélkül.


EuroOffice Androidra
A meglévő nyílt forráskódú megoldások Androidra portolása, valamint egy új, érintőképernyőre optimalizált felhasználói felület megalkotása jelentették a fő kihívásokat.
Első lépésként egy egyszerűbb javás, majd egy komplikáltabb műveletekre és formázásokra is képes Calligra/Qt-alapú dokumentumszerkesztőt készítettünk el (EuroOffice Words), majd felkerült a GooglePlayre az EuroOffice Presenter, a szintén Calligra-alapú bemutatókészítő, és a táblázatkezelő, az EuroOffice Sheets is. Ezzel egy olyan, nyílt formátumot natív módon támogató csomag készült el, amely felveszi a versenyt a hasonló mobilos alkalmazásokkal, amiben kulcsszerepet játszik, hogy képes a "hagyományos" formátumok kezelésére is: megnyithatunk vele docx, xlsx és pptx fájlokat is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.