Hirdetés
. Hirdetés

A felhő éve az SAP-nál

|

Interjú Markus Hilkennel, az SAP Labs Hungary és a Global Support Center Hungary vezetőjével.

Hirdetés

Több mint tíz éve irányítja Markus Hilken az SAP Magyarországon működő támogatóközpontját, és bő két éve átvette az ugyancsak itt kialakított fejlesztőközpont vezetését is. Mindkét szervezeti egység munkája szorosan kapcsolódik a felhőalapú megoldásokhoz, amelyek a német gyökerű anyavállalat portfólióján belül is a legdinamikusabban növekvő területet képviselik.

Computerworld: Eseményekben és eredményekben bővelkedő 2015-öt zár mind az SAP Labs Hungary, mind a Global Support Center Hungary, utóbbi például létszámát tekintve is látványos növekedésen ment keresztül az idei évben. Miért döntöttek a beruházás mellett?

Markus Hilken: Magyarországi támogatóközpontunk 2001-ben nyolcfős csapattal indult, és nem sokkal később magam is Budapestre jöttem, hogy segítsem a kollégákat kompetenciáik továbbfejlesztésében. Kezdetben technológiai támogatást adtunk az SAP-ügyfeleknek, de hamar felismertük, hogy Magyarországon kiváló szakembereket alkalmazhatunk, és nyitottunk az átfogó, legmagasabb szintű terméktámogatás irányába, szolgáltatásaink ma már szinte a teljes portfóliót lefedik.

Tavaly, amikor már 150 fős szakembergárdával dolgoztunk, anyavállalatunk az európai ügyfelek még erősebb támogatásáról döntött, és a beruházás szóba jöhető helyszínei közül nagyon hamar Budapestet választotta. Sokat nyomnak ugyanis a latban eddigi eredményeink, a nagyfokú elégedettség, amelyet itteni központunk szolgáltatásai az SAP-felhasználók körében kiváltanak.

Elsősorban az európai, valamint a közel-keleti és afrikai SAP-ügyfelekre összpontosítunk, de cégünk többi támogatóközpontjához hasonlóan - ha például a problémamegoldáshoz szükséges szakértelem nálunk érhető el - a világ bármely pontján segítjük felhasználóinkat a nap 24 órájában, a hét minden napján, és ez több mint 200 ezer szervezetet jelent.

Az idei év végére ennek köszönhetően csaknem a kétszeresére, közel 280 főre bővítettük csapatunk létszámát. Eközben szolgáltatásunkat is továbbfejlesztjük a proaktív támogatás irányába, amely elébe megy a problémáknak, és távolról kiküszöböli a hibákat, mielőtt azok bekövetkezhetnének a rendszerekben. Büszkék vagyunk arra is, hogy anyavállalatunk újabb termékek támogatását is ránk bízta.

 

CW: Újraindította idén felhős fejlesztéseit is az SAP Labs Hungary. Milyen körülmények hatására nyílt meg ez a lehetőség a magyarországi fejlesztőközpont előtt?

MH: Az SAP Labs Hungary a mobilalkalmazások és a logisztika területén kimagaslóan nagy és felkészült, tapasztalt fejlesztőgárdát alakított ki az évek során, és mindkettő szorosan kapcsolódik a felhőalapú megoldásokhoz. A mobilappok esetében ez kézenfekvő, de például a HANA platformon elérhető számos alkalmazásunkat is a felhőbe visszük, és a szolgáltatások fejlesztése számunkra is feladatokat ad.

Tapasztaljuk, hogy a szervezetek működését támogató informatikai környezet egyre összetettebbé válik, hatékony, megbízható és biztonságos működtetése túl sok erőforrást von el házon belül az üzleti innovációtól. Felhőalapú megoldásainkkal a komplexitással járó terhet vesszük le ügyfeleink válláról, hogy az informatika helyett tevékenységükre összpontosíthassanak. Meggyőződésünk, hogy négy-öt év távlatában a szervezetek az alkalmazások többségét már a felhőben, szolgáltatásként fogják használni. Magyarországi fejlesztőközpontunk is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az SAP felhőalapú megoldásai ezt az ígéretet valóra váltsák.

A szabványos felhőkörnyezet ugyanakkor nem erőltethet merev sablonokat a vállalatokra, ezért magyarországi fejlesztőnk is úgynevezett Design Thinking módszertanunk alapján dolgozik, szoros kapcsolatban ügyfeleinkkel, hogy megértsék, a szervezetek miként használják alkalmazásainkat, így a valós környezetbe illeszkedő, innovatív megoldásokat készítenek. A kreatív gondolkodást ösztönözzük fejlesztőink körében azzal is, hogy kezükbe adjuk mindazokat az eszközöket - például drónokat, kiterjesztettvalóság-szemüvegeket -, amelyeket ügyfeleink a jövőben várhatóan széles körben használni fognak alkalmazásaikban.

CW: Az SAP nemrégiben jelentette be Cloud for Analytics felhőmegoldását, valamint azt is, hogy az SAP Business One Cloud felhőszolgáltatást saját adatközpontjaiból is kínálni fogja. Fejlesztés szempontjából mely területek adják majd központjuknak a legizgalmasabb feladatokat a közeljövőben?

MH: Felhőalapú megoldásaink továbbfejlesztésével még könnyebbé tesszük ügyfeleinknek a működés támogatásához szükséges informatikai erőforrások gyors, egyszerű elérését, valamint az üzleti igények változásával azok visszaadását. A bigdata-jellegű analitikai megoldásaink különösen jól példázzák ezt, mivel a vállalatok már ma is egyre több forrásból, mind nagyobb mennyiségű, valós idejű és történeti adat együttes elemzésével igyekeznek megalapozni üzleti döntéseiket, és ez a jövőben még inkább így lesz. Az említett logisztika mellett az utóbbi két évben már kiemelten foglalkozunk az Ipar 4.0-s alkalmazások fejlesztésével és a dolgok internetével is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.