Hirdetés
. Hirdetés

A franciák már adóztatják a tech-óriáscégeket

|

Mivel nem sikerült európai szintű adóreformot kidolgozni, így Franciaország saját kezébe vette a kezdeményezést.

Hirdetés

Évek óta probléma az, hogy a legtöbb amerikai tech-óriásvállalat nem adózik különállóan azokban az országokban, melyekből jelentős bevétele származik. Már elindult egy tárgyalás az Egyesült Államok és az Európai Unió között, hogy egy egységes adórendszert dolgozzanak ki az összes tagállamra, azonban ezeket a tárgyalásokat az amerikai fél végül megtorpedózta. Már akkor sejteni lehetett, hogy bizonyos országok nem törődnek bele ebbe, és elkezdenek saját adótörvényeket kidolgozni - Franciaország nyitotta meg ezt a sort. 

Hirdetés

Az ország gazdasági minisztere, Bruno Le Maire kezdte el kidolgozni azt az adóreformot, mellyel az ország valamelyest lecsippentene abból az elképesztő bevételből, melyeket a tech-óriások kilapátolnak az országból. Az alapvető gond abból adódik, hogy az olyan cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon hatalmas pénzösszegekre tesznek szert az EU-ban, de adózás szempontjából az USA-nak számolnak el, ami rengeteg gazdasági miniszter szerint nehezen követhető és több egyéb szempontból is problémás.

A reform szerint két feltételnek kell teljesülnie, hogy egy ilyen céget megadóztathassanak: egyrészt globálisan legalább 750 millió, Franciaországban pedig 25 millió eurós bevételt kell termelnie, valamint üzemeltetnie kell egy digitális boltot (Amazon, Uber, Airbnb) vagy egy hirdetési vállalkozást (Facebook, Google, Criteo). Ha ez a két követelmény teljesül, akkor az adott cégnek a francia bevételeik után 3 százalék adót kell befizetnie az államkasszába.

A 36 országot (köztük az Egyesült Államokat és Franciaországot is) magába foglaló Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) már elkezdett egy globális reformot kidolgozni, de ezek a tárgyalások egyelőre zátonyra futottak. A szervezet egyébként szintén 2 és 6 százalék közötti adók kivetését javasolta korábban. 

A két ország között már régebben is voltak hasonló csaták, ugyanis Franciaország már ki szerette volna vetni ezt az adót, azonban erre Donald Trump a francia exportáruk 100 százalékos tarifaemelésével ragált. Emmanuel Macron francia miniszter és Trump végül megállapodást kötöttek, hogy Franciaország addig nem veti ki az extra terheket, amíg az OECD ki nem dolgozza saját javaslatát. Mivel az amerikai fél ezt a törekvést a jelek szerint ellehetetlenítette, így a franciák elérkezettnek látták az időt, hogy saját reformjukat érvényesítsék. Nem tudni, mi lesz erre az amerikai fél válasza, hiszen januárban a Joe Biden által vezetett demokrata kormány veszi át a vezetést az Egyesült Államokban, akik még nem közölték álláspontjukat a témában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.