Hirdetés
. Hirdetés

A kínai internetpolitika miatt aggódnak az amerikai vállalatok

|

Kína csütörtökön reagált az amerikai kormány azon aggodalmaira, mely szerint a kínai kormány blokkolja a vállalati honlapokat. A szocialista ország nem örül annak, hogy az USA az internetes szabadságjogok megsértése címszóval próbál beavatkozni országa belügyeibe.

Hirdetés

"A kínai kormány ösztönzi és aktívan támogatja az internetes fejlesztéseket, és természetesen védi a kínaiak szólásszabadsághoz való jogait" - nyilatkozta Jiang Yu, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője. Örömmel vesszük, és üdvözöljük az országunkban zajló külföldi beruházásokat és fejlesztéseket, és továbbra is igyekszünk nyílt piaci helyzeteket teremteni - tette hozzá.

Az USA Kereskedelmi Hivatala szerdán bejelentette: magyarázatot kért Kínától arra, hogy miért blokkolják az amerikai vállalati honlapokat. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átláthatóságot követelő alapelvére hivatkozva - az internetes cenzúrával kapcsolatban - már több amerikai nagyvállalat is aggodalmát fejezte ki.

Nem árt tudni, hogy a szocialista országban az internetes forgalmak erős kontroll alatt vannak, a kormányellenes és politikailag érzékeny témákat nem kultiválják. Ennek köszönhetően az olyan népszerű amerikai oldalakat sem tudják látogatni a kínaiak, mint a Facebook vagy a Youtube. A Google egyenesen attól fél, hogy az internet ilyenforma blokkolása egyfajta kereskedelmi akadályt is állít a cégek elé.

Amíg a kínai külügyminisztérium szerint az ország internetes politikája tiszta és nyitott, addig az online cenzúrázott oldalak nem ezt bizonyítják. Időnként még az egyébként kínai cégek által üzemeltetett twitter-szerű oldalakat is blokkolják, teszik mindezt minden magyarázat nélkül. A Google márciusi jelentése szerint a kínaiak még a Gmailt is letiltották.

Az Egyesült Államok kereskedelmi hivatala kifejezetten arra törekszik, hogy megértse Kína internetes politikáját annak érdekében, hogy az amerikai vállalatok elkerülhessék weboldalaik letiltását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.