Hirdetés
. Hirdetés

A Kodak perli a HTC-t és az Apple-t

|

A komoly anyagi nehézségekkel küszködő cég azt állítja, hogy a gyártók több, digitális képkezeléssel kapcsolatos szabadalmát is megsértették.

Hirdetés

Kodak kamerák a CES-en
Kodak kamerák a CES-en

Az Eastman Kodak kedden jelentette be, hogy egyes digitális képkezeléssel kapcsolatos szabadalmai megsértése miatt panaszt nyújtott be az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (U.S. International Trade Commission, ITC), és pert indított az Apple, illetve a HTC ellen a New York-i kerületi bíróságon.

Az ITC-hez benyújtott panasz szerint az Apple az iPhone-ok, iPadek és iPodok, míg a HTC saját gyártású okostelefonjai és táblagépei képátviteli megoldásaiban alkalmazott engedély nélkül jogvédett Kodak-technológiákat. A cég azt állítja, hogy a HTC egyes, a képek előzetes megtekintésével kapcsolatos metódusokat védő szabadalmakat is megsértett – az Apple-t már korábban beperelték ugyanennek a technológiának az állítólagos lenyúlása miatt.

A Kodak összesen négy szabadalom megsértése miatt kezdeményezett jogi lépéseket a cégek ellen. A vállalat szeretné elérni, hogy az ITC megtiltsa a szabadalomsértő termékek behozatalát az Egyesült Államokba, és hogy a bíróság határozatban tiltsa el az Apple-t és a HTC-t jogsértő tevékenységük folytatásától.

A Kodak közleménye szerint először peren kívül próbált megegyezni a vállalatokkal, ám a tárgyalások sikertelennek bizonyultak. A cégnek nem célja, hogy eltüntesse az Apple- és HTC-termékeket az amerikai boltok polcairól, mindössze „a jogosulatlan felhasználás kompenzációját” - anyagi kártérítést – szeretnék kiverekedni.

A HTC és az Apple szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Kodak eddig több mint harminc vállalattal – köztük az LG Electronics-szal, a Motorolával, a Samsunggal és a Nokiával – kötött digitális képkezelési technológiáival kapcsolatos licencszerződéseket - írja közleményében a cég. A gyártó saját termékeiben, köztük két, a Consumer Electronics Shown (CES) bemutatott kamerájában is használja a kérdéses megoldásokat.

A gyártó az év vége felé jelentette be, hogy éves bevételei és készpénzállománya is alaposan alulmúlják a várakozásokat. Olyannyira, hogy január 3-án egy, az amerikai tőzsdei felügyelethez benyújtott dokumentumban már azt közölték, nem lehetetlen, hogy távozni kényszerülnek a New York-i tőzsdéről; sőt, egyes jelentések szerint csődvédelmet is kértek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.