Hirdetés
. Hirdetés

A legfontosabb orosz szövetséges legalizálta a digitális kalózkodást

|

A barátságtalan országokból származó szoftverek, filmek és zenék mostantól a szerzői jogtulajdonos engedélye nélkül is használhatók Fehéroroszországban.

Hirdetés

Fehéroroszország ideiglenesen legalizálta a "barátságtalan országokból" származó digitális tartalmak felhasználását a szerzői jogok tulajdonosainak beleegyezése nélkül - derült ki az Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök által aláírt és az ország hivatalos jogi információs portálján közzétett rendeletből.

A héten hatályba lépő új törvény lehetővé teszi, hogy az országban engedély nélkül használjanak szoftvereket, filmeket, zenéket, televíziós műsorokat és más "audiovizuális műveket", ha a szerzői jogok jogosultjai olyan országokból származnak, amelyek szankciókat hoztak Fehéroroszországgal szemben.

A rendelkezés kimondja, hogy a tartalom felhasználásáért továbbra is jogdíjat kell fizetni a szerzői jogtulajdonosoknak, de az összeget a fehérorosz szabadalmi hatóság számlájára kell utalni, ahol a szerzői jogtulajdonosok három éven belül igényelhetik azt.

Hirdetés

A dokumentum legalizálja a párhuzamos importot is, amelyet néha "szürke" importnak is neveznek, vagyis azt a gyakorlatot, amikor a nem hamisított termékeket a szellemi tulajdonjogok tulajdonosainak engedélye nélkül, alternatív ellátási csatornákon keresztül importálják. Az intézkedés bármely országból származó importra vonatkozik, nem csak a "barátságtalannak" minősített országokra. Az új törvény szerint az áruknak a jogtulajdonosok engedélye nélküli behozatala legálisnak minősül, ha ezek az áruk szerepelnek a hazai piac számára "alapvető fontosságú" termékek listáján.

A törvény "nemcsak a szellemi tulajdon tárgyának szerzői jogtulajdonosai vagy hivatalos forgalmazói, hanem bármely importőr számára lehetőséget ad az eredeti áruk importálására". Az ideiglenes intézkedés célja, hogy megakadályozza az importált áruk hiányát és a fogyasztói piac telítődését" - magyarázta a fehérorosz kormány a hivatalos Telegram-csatornáján.

A párhuzamos importot nem engedélyezik, ha az áruk szerzői jogtulajdonosai továbbra is együttműködnek a fehéroroszországi polgárokkal, és a belföldi piacon nincs kritikus hiány az ilyen árukból.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.