Hirdetés
. Hirdetés

A Lenovo adatközponti megoldásaiban a jövő technológiái már ma az üzletnek dolgoznak

|

Az üzlet intelligens átalakítását modern adatközponti technológiával és tanácsadással támogató Lenovo a digitalizáció vezető infrastruktúraszállítójává válik, állapította meg a TBR.

Hirdetés

Egyetlen szervezet sem hagyhatja figyelmen kívül a gyors, mégis gyökeres változást, amelyet a digitális technológiák - a felhő, a mobilitás, a közösségi hálók, a dolgok internete, a nagy adattömeggel dolgozó analitika, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás - együttes hatása idéz elő az élet minden területén, mert az a lakossági és vállalati ügyfelek elvárásait egyaránt átalakítja.

Hirdetés

A változásra az üzletnek is válaszolnia kell, a digitális technológiák által olyan képességekre szert téve, amelyekkel működését az új körülményekhez alkalmazkodó, versenyképes digitális modellekben tudja átalakítani. A digitalizáció lényege ez - a Gartner szavaival az üzlet újragondolása, újrafelfedezése. Az elmélet és a gyakorlat között azonban ma még elég nagy eltérés mutatkozik.

Bár a piacelemző felmérésében (2018 Gartner Strategy Digital Disruption Model) a vállalatvezetők 87 százaléka mondta, hogy az üzlet digitális átalakítása prioritás a vállalatánál, a gyakorlatban csak kevesen haladnak jól, mindössze 6 százalékuk jelentette ki, hogy teljes mértékben digitalizálta üzletét, míg 76 százalékuk félúton sem jár. A kutatásban részt vevő cégeket vizsgálva a Gartner megállapította, hogy a folytonossággal szakító tanulás módszerét alkalmazó vállalatok 2,25-ször gyorsabban tudják átalakítani üzletüket, mint azok, amelyek nem mernek elrugaszkodni a berögzött gyakorlattól, és a kis lépésekben, fokozatosan előrehaladó megközelítést választják. Utóbbi ugyanis túl lassú, ezért gyakran vezet kudarchoz. Felpörgő digitális világunkban a szervezeteknek sokkal nagyobb agilitásra, innovációra és rugalmasságra van szükségük, ha további sikeres működésre, egyáltalán fennmaradásra pályáznak, hangsúlyozta a piacelemző.

A digitalizációban élenjáró vállalatok az üzlet átalakítását célzó kezdeményezések széles körét futtatják párhuzamosan, hogy modellezzék és előrejelezzék, mely fejlesztésekkel érhetnek el tartós versenyelőnyt jó megtérülés mellett, miközben a napi működést is megbízhatóan és biztonságosan továbbviszik, mutatott rá a Gartner. Az üzletnek ehhez - a bevett gyakorlatot, korábbi szemléletet és döntéseket felülvizsgálva - az egész vállalatot, annak minden funkcióját a felfedezés és az újítás motorjává kell tennie, beleértve az informatikát is, amely nélkül aligha beszélhetnénk digitalizációról.

 Modern adatközpont nélkül nincs digitális átalakulás
Hasonlóan a korábbi technológiai forradalmakhoz, amelyekben az új megoldások alkalmazása átalakította a meglévő környezetet, a digitális transzformáció hatására változik az adatközpontok felépítése is - mutatott rá fehér könyvében (Modern Networking Infrastructure Is The Next Logical Step In Digital Transformation, 2018) a Technology Business Research (TBR) független elemző és tanácsadó cég is.

 

Újgenerációs technológiák mellett a digitális átalakulás új típusú munkaterheléseket és feladatokat, valamint hatalmas adatáradatot hoz magával, amelynek nemcsak mennyisége, hanem üzleti értéke is folyamatosan nő. Következésképp a vállalatnak fel kell készülnie a valós idejű működésre, a folyamatosan elérhető szolgáltatásra, amelyet nemcsak ügyfelei, hanem dolgozói, valamint partnerei és beszállítói is elvárnak a digitális alkalmazásoktól - ehhez pedig korszerű adatközpontra lesz szüksége.

Az informatikai osztály számára ugyanakkor komoly kihívást jelent, hogy régebbi, örökölt adatközponti architektúrával dolgozik, amely híján van a modern munkaterhelések által megkövetelt agilitásnak, rugalmasságnak, nyíltságnak és automatizáltságnak is. A hiányosságok felszámolására új, nyílt technológiákra épülő adatközponti architektúrák - például szoftveralapú infrastruktúrák, konvergens és a hiperkonvergens platformok - jöttek létre, amelyek automatizált, intelligens működésük mellett a felhőalapú környezetekkel is szervesen összekapcsolhatók és zökkenőmentesen együttműködnek, így velük kiépíthetők a digitalizáció követelményeinek mindenben megfelelő feldolgozási, tárolási és hálózati képességek.

Legendás teljesítmény és megbízhatóság
A gyakorlatban is eredményes digitalizációhoz, az adatközpont gyors és sikeres modernizálásához olyan határozott technológiai jövőképet előrevetítő szállító-tanácsadó partnert érdemes választania a vállalatnak, amely meggyőző innovációs ereje mellett a gyakorlati megvalósítás és a támogatás terén is bizonyította hozzáértését és tapasztalatát.

A Lenovo Data Center Group (DCG) adatközponti megoldásokat szállító üzletága 25 éve indult, és az IBM x86-os szerverüzletágának 2014-es felvásárlása óta eltelt időszakban világszinten a digitális transzformáció egyik vezető infrastruktúra szállítójává vált, emelte ki a TBR. Az elemző-tanácsadó emlékeztet rá, azóta, hogy a Lenovo 2017-ben a DCG működését a ThinkSystem és a ThinkAgile divíziókba szervezte, az üzletág jelentősen kibővítette szerverportfólióját és továbbfejlesztette a kiszolgálók képességeit a feljövő technológiák, a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC), a szoftveralapú infrastruktúra (SDI) és a szolgáltatások terén eszközölt, komoly beruházásainak eredményeként.

Ma a Lenovo DCG az adatközpontok modernizálásához szükséges szerverek, tárolók, hálózati megoldások, szoftverek és szolgáltatások teljes palettáját kínálja a szervezeteknek, amelyeket világszerte több mint 10 ezer támogatói szakértővel és kétezer termékfejlesztővel, innovációs központjaiban segít digitális transzformációjukban. Mindezeket a termékeket a Lenovo saját tulajdonában vagy irányítása alatt működő gyárakban állítja elő a világ minden régiójában, amelyben jelen van - az európai, közel-keleti és afrikai térségben például Magyarországon -, így versenytársainál nagyobb felügyelettel bír a minőség és az ellátási lánc felett, amit piaci teljesítménye is igazol.

ThinkSystem DE és DM szerverei legendás megbízhatóságuknak köszönhetően piacvezetők az ügyfélelégedettség tekintetében. Az IDC jelentése (Worldwide Quarterly Server Tracker) szerint a Lenovo 2018 negyedik negyedévében a negyedik legnagyobb szerverszállító a világon bevétel alapján számított piaci részesedését és az eladott darabszámot tekintve egyaránt, emellett a részesdés és a darabszám tekintetében a második, illetve a harmadik leggyorsabban növekvő szereplő.

Ugyancsak az IDC szerverpiaci adatai alapján a ThinkSystem szerverekre épülő ThinkAgile hiperkonvergens rendszereivel a Lenovo a múlt év harmadik negyedében a legnagyobb bevételnövekedést elérő szállító a hiperkonvergens rendszerek szegmensében. Nem utolsósorban a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek negyedét a Lenovo építette a top500.org listája szerint, és ezzel a legnagyobb HPC-szállító kitüntető címét is kiérdemelte.

Szoftverek, szolgáltatások és felhők
A Lenovo innovációja a hardveren túl a szoftvermegoldások és szolgáltatások széles portfóliójára is kiterjed, amely a házon belüli adatközpontokban, a magán- és a nyilvános felhőkben, a hibrid és a többfelhős környezetekben egyaránt megcsillogtatja képességeit.

Házon belüli adatközpontjaikban a vállalatok például a Lenovo XClarity erőforrás-felügyeleti megoldásával menedzselhetik infrastruktúrájukat, a felhőkhöz pedig a Cloud Networking Operating System (CNOS) hálózati szoftvermegoldással kapcsolódhatnak, amelyet a Lenovo VMware, Microsoft Azure, Nutanix és OpenStack alapú virtualizált és többfelhős környzetekhez is tanúsított. A CNOS emellett a DevOps környezetek összehangolását és automatizálását is megkönnyíti, mivel együttműködik az Ansible, a Chef és a Puppet konfigurációmenedzsment eszközeivel is.

Az üzlet digitális átalakításához és az adatközpontok körszerűsítéséhez különösen fontos, hogy a vállalatok zökkenőmentesen haladhassanak előre a szoftveralapú infrastruktúra (software-defined infrastructure, SDI) kialakításában, amit a Lenovo nyílt hálózati technológiákra épülő stratégiával és portfólióval támogat. Palettáján ilyen megoldás többek között az Intelligent Network Controller, amely a szoftveralapú, virtualizált és automatizált hálózati képességeket többfelhős környezetekben is elérhetővé teszi.

Ugyancsak alapvető, hogy a modern adatközpontok felügyeletét és üzemeltetését a vállalatok a hagyományos, követő (reaktív) modellel szakítva proaktívvá tegyék. A Lenovo modern adatközponti megoldásai a történeti és a valós idejű adatokat gyűtjő és elemző telemetria és gépi tanulás képességeivel segítenek a potenciális hibaforrások korai felismerésében és ezáltal a meghibásodások, a nem tervezett leállások elkerülésében, az informatikai környezetek egészségügyi állapotának monitorozásában és a problémák működés közben történő orvosolásában, azaz a szolgáltatások mindig zavartalan működtetésében, ami a digitális gazdaságban sikerre pályázó szereplők számára nélkülözhetetlen.

Szoftvereinek és szolgáltatásainak palettáját a Lenovo folyamatosan szélesíti, jelenleg is olyan jövőbemutató, innovatív technológiák fejlesztésén dolgozik, mint például az elosztott gépi tanulás (federated learning), amely a mesterséges intelligencia képességeit az adatok keletkezési helyéhez közel, a hálózat peremére viszi.

Az infrastruktúra intelligens átalakításának lehetőségeit a vállalatok a pénzügyi szolgáltatásoktól kezdve a távközlésen és a kerskedelmen, az egészségügyön és a közbiztonságon át a gyártóiparig szinte minden szektort lefedő esettanulmányokból, a Lenovo saját gyakorlatából, valamint DCG Executive Briefing Center központjaiban demókon és workshopokon, közös digitális innováción keresztül közelebbről is megismerhetik. A magyar döntéshozók a Lenovo stuttgarti Executive Briefing Centerét személyesen is felkereshetik, illetve a központ szakembereivel távolról is kapcsolatba léphetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.