Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft mostohagyereke lett a Vista

|

A Windows 7 megjelenésének közeledtével házon belül is egyre kevésbé bánnak kesztyűs kézzel a Vistával. Elsőként kritizálta nyilvánosan az operációs rendszert a Microsoft egyik vezető munkatársa.

Hirdetés

Az amerikai Computerworld beszámolója szerint szokatlanul őszinte volt Charles Songhurst, a Microsoft egyik vezető menedzsere, mikor egy nyilvános sajtóeseményen kritikával illette a Windows Vistát. "Néha jó terméket dobsz piacra, néha rosszat. S szerintem a Vista a Microsoft egyik kevésbé jó operációs rendszere volt" - vélte a szoftvercég prominens alkalmazottja.

Az eset azért is érdekes, mivel ez volt az első alkalom, hogy egy vezető Microsoft alkalmazott kritikával illette volna az egyébként több felmérés szerint is leszerepelt operációs rendszert. Miközben vezető elemzők már többször is lehúzták róla a vizes lepedőt.

Talán nyilvános eseményen eddig legtovább Steve Ballmer, a szoftvercég vezérigazgatója ment, aki a Gartner Symposium rendezvényén úgy fogalmazott: "A Windows 7 is Vista lesz, csak sokkal jobb". Igaz később hozzátette, hogy ő a részéről annak megjelenéséig mindenképpen a sokat támadott operációs rendszert használná.

"Jogosak a kritikák"
Steven Sinofsky, a szoftvercég nemrég kinevezett Windows-üzletág vezetője pedig a tavaly novemberi Professional Developer Conference keretén belül tartott előadásában úgy fogalmazott, hogy néhány az operációs rendszert ért kritika megalapozott volt. Ő akkor elismerte, hogy a Vista bevezetésekor a szoftvercég nem készítette fel megfelelően partnereit annak megjelenésre, amely következtében több eszköz és alkalmazás is kompatibilitási problémákkal küzdött. "Ezt a hibát a Windows 7 esetében már nem fogjuk elkövetni" - tette hozzá később.

Sinofsky neve egy másik eset kapcsán is előkerült, amikor kiszivárgott azon belső Microsoft levelezés, ahol a küldők komolyan kritizálták a Vistát a kompatibilitási gondjai miatt. "Az otthoni multifunkcionális nyomtatómnak egyszerűen nincs drivere" - írta a Microsoft magad beosztású alkalmazottja, aki mellett több vezető is komolyan kritizálta az eszközkezelők hiányát.

A kritikus hangok később sem csitultak, hiszen ahogy közeledett a Windows 7 megjelenésének időpontja, úgy vált egyre inkább mostohagyerekké a Vista. Bill Veghte, a Microsoft Windows céges üzletágának az alelnöke például pár hónappal ezelőtt azt tanácsolta a céges hallgatóságának, hogy ha az átálláson gondolkodnak, akkor inkább az új platformot válasszák a Vista helyett. "Ha most kezdenék el a tesztelni a Vistát, akkor a Windows 7 RC-vel összehasonlítva azt ajánlanám, hogy minőségi szempontok miatt inkább az utóbbit válasszák. A legjobb, ha már rögtön az RC tesztelésébe kezdenek bele" - mondta a Los Angelesben tartott TechEd konferencián.

A cégek nem szeretik
A Windows Vistát egyébként a számok tükrében sem nevezhetjük sikeres operációs rendszernek. A Forrester Research korábbi kutatása szerint ugyanis még mindig az XP számít a cégek körében a legnépszerűbb operációs rendszernek. Az IDC júliusi jelentése szerint a Windows 7 megjelenése egyenesen padlóra küldheti a Vistát. Előrejelzésük szerint ugyanis a Microsoft új operációs rendszerének megjelenése után egy évvel már a Windows 7 fogja adni a céges eladásoknak közel a felét (49,5 százalék) 58 millió példánnyal, míg a Vista csak 18 millió megrendelést remélhet (15 százalék). Az operációs rendszert még a 2001-es XP is megelőzi majd: az IDC szerint esetében a céges megrendelésekből 41 millió (35 százalék) kópia találhat gazdára 2010-ben.

A nyilvános Vista kritikát megfogalmazó Songhurst is sokkal kedvesebb bánt az október végén megjelenő operációs rendszerrel, amely szerinte elődjénél sokkal jobban sikerült. "A Windows 7 egy kiemelkedően jó termékünk. Csodálatos munkát végeztek a fejlesztőink" - mondta újságírók körében.

forrás: PC World

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.