Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia elgáncsolta a Google-t

|

Valószínűleg sosem válhat nyílt szabvánnyá a WebM videokodek.

Hirdetés

A mostanra nagyon elcsöndesedett HTML5-ös videoháború talán a végéhez ért, ugyanis a jelenleg látszólag nyerőben lévő, szabadalmakkal körbebástyázott H.264 kodek egyetlen igazán komoly ellenfelének kibontakozását gyakorlatilag ellehetetlenítette a Nokia.


Az eredetileg az On2 Technologies által fejlesztett, a Google által 2010-ben felvásárolt VP8 kodekkel a keresőcég célja a modern világ kívánalmainak megfelelő, jogdíj fizetése nélkül bárki által használható formátum életre keltése, amellyel kiváló minőségben lehet videót streamelni az interneten. Az akvizíció után gyorsan kiderült, hogy a H.264 szabadalmait birtokló cégek bíróságon könnyen beleköthetnek az időközben WebM névre átkeresztelt kodekbe, ám a keresőcégnek hosszas huzavona után két hete végre sikerült megállapodnia mindenkivel, így sínre került a projekt.


Az öröm mostanáig tartott, ugyanis a Nokia állítása szerint a WebM 64 darab már megkapott szabadalmát, továbbá 22 darab elbírálás alatt álló szellemi tulajdonát sértheti, így az Internet Engineering Task Force szabványügyi szervezetnek specifikusan megtiltotta a kodek szabványosítását, nem hajlandóak FRAND feltételekkel használhatóvá tenni az eljáráshoz szükséges szabadalmaikat.


A Foss Patents blog kérdésére a Nokia szóvivője elmondta, hogy a nyílt és kollaboratív szabványosítási folyamatok véleményük szerint a fogyasztók, a fejlesztők, továbbá az egész ipar érdekeit szolgálják, ám jelen esetben a Google csak a saját szoftverét kívánja mindenkire ráerőltetni, a technológiájuk ráadásul nem kínál komoly előnyöket a már széles körben elterjedt szabványokhoz képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.