Hirdetés
. Hirdetés

A pénz számít

|

A mikrovállalatok közel fele papíron vezeti pénzügyeit - derült ki az online könyvelőprogramot fejlesztő KashFlow felméréséből.

Hirdetés

Nem meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozók több mint harmada úgy érzi, ez a foglalatosság túl sok időt rabol el tőle. Az online szolgáltatás formájában elérhető könyvelőprogramot fejlesztő angliai KashFlow szerint a nagyobb áttekinthetőség és hatékonyság mellett szabályozottságot is eredményező könyvelőprogramok mellőzése könnyen helytelen pénzügyi gyakorlat kialakulásához vezethet. Az Egyesült Királyságban évente több mint százezer kis- és középvállalat szűnik meg ilyen okból - a vállalatok 70 százalékánál ez még a működés megkezdésének évében bekövetkezik.

Egy kisvállalati könyvelőprogram segítségével a tulajdonos-cégvezető könnyebben figyelemmel kísérheti a házipénztárban levő összeg változását, a bankszámlák egyenlegét és a hitelállomány állapotát, számlákat adhat ki és rögzítheti a befizetéseket, átutalásokat, kifizetheti számláit és vezetheti költségeit - nem utolsósorban mindezek alapján pontosabban tervezhet, költségvetést készíthet. Ennek ellenére a mikrovállalatok alig több mint 20 százaléka használ ilyen szoftvert Angliában - de a PC-t, táblázatkezelőt használók aránya is csak 50 százalék körül van.

Reális trendek

Az IDC Hungary nem méri a hazai szoftverpiacnak ezt az alulreprezentált szegmensét - tudtuk meg Marosvári Gábortól, a piackutató cég vezető elemzőjétől, aki szerint az említett adatok és trendek magyarországi viszonylatban még rosszabbak lehetnek.

- A hazai mikrovállalatok, meghatározásunk szerint a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégek körében, ezen belül különösen a családi és magánvállalkozások esetében a könyvelőszoftverek mellőzése anyagi okokra is visszavezethető - fogalmazott Marosvári Gábor -, azonban ennél is nagyobb korlát a szükséges informatikai, felhasználói kultúra, sőt sok esetben magának a PC-nek a hiánya. Ha belegondolunk, hogy a magyarországi háztartások mindössze 38 százalékában található egyáltalán PC, akkor a könyvviteli alkalmazással telepített gépek aránya ennél lényegesen kisebb lehet.

Nyugat-Európában és főleg Észak-Amerikában a mikrovállalatok igényeit lefedő könyvelőprogramok az interneten elérhető szolgáltatás formájában is jelen vannak. Ez az alkalmazásszolgáltatói (ASP) modell Magyarországon is megjelent, de elsősorban a kis- és középvállalatokat célozza, hangsúlyozta Marosvári Gábor, aki szerint a mikrovállalatok körében ismét csak kulturális és infrastrukturális akadályai lehetnek egy ilyen szolgáltatás igénybevételének.

Az angolszász nyelvterületen a kisebb vállalatok olyan alkalmazásokat is bevezethetnek, mint a Microsoft Office Accounting 2007 vagy a Microsoft Money. A neves szállítótól származó, felhasználóbarát könyvelőprogramok könnyebben hozzáférhetők és nagyobb bizalmat élveznek a felhasználók körében, mint az egzotikusabb fejlesztések. Ezeket azonban jellemzően nem lokalizálják a világ más piacain, mivel a számviteli törvények országonként igen eltérőek és gyakran változhatnak: ilyen körülmények között a lokalizált szoftver folyamatos frissítése és támogatása az Egyesült Államokéhoz képest kis méretű piacokon nem kínál üzleti lehetőséget. Marosvári Gábor szerint ezen a téren rövid távon nem is várható számottevő változás.

A Microsoft Money a lakossági piacra szánt termékeket fejlesztő üzletágunkhoz tartozik, ahol a szoftverlokalizálási program a legkevesebb alkalmazásra terjed ki - mondta kérdésünkre Pozsony Balázs, a Microsoft Magyarország infómunkás üzletágának vezetője. - Besorolásának megfelelően a Money elsősorban a család pénzügyeinek kezelésére szolgál, bár van olyan verziója is (Money 2007 Home and Business), amely a mikrovállalatok igényeit is lefedi. Európai lokalizálásának valószínűségét az említett tényezőkön túl az is csökkenti, hogy számos szolgáltatása a Microsoft üzleti partnereivel kötött megállapodásokat feltételez.

A Money például összekapcsolható a család bankjának online szolgáltatásával, így az alkalmazásban elvégzett átutalások a pénzintézet rendszerében érvényesíthetők, azokat nem kell megismételni az internetbank webes felületén. Mindehhez hozzátartozik, hogy Észak-Amerikában a lakosság másként viszonyul a szoftverlicenc-vásárláshoz, sőt az adófizetéshez is, mint Magyarországon - és részben ez is akadályozza a Money itthoni elterjedését üzleti területen.

A Microsoft Office Accounting 2007 lényegében az Office irodai alkalmazáscsomaggal integrált, leméretezett könyvelőszoftver, amelyet az Microsoft Business Solutions üzletágának szakemberei a Dynamics NAV kisvállalati ERP rendszer alapjain készítettek. Azonban ez is elsősorban Észak-Amerikában érhető el, európai forgalmazása várat magára, legalábbis egyelőre. Pozsony Balázs szerint ez esetleg 2-3 év távlatában változhat. A Microsoft Office új verziójának megjelenése a szoftverlokalizálás újabb hullámát fogja elindítani, amely az MS Office Accountingra is kiterjedhet.

Egy ilyen lokalizálásban, ha sor kerül rá, a Microsoft partnerek kulcsszerephez jutnának Magyarországon is. Ezek a független szoftverfejlesztő cégek jelenleg leginkább az Accessre és Excelre fejlesztenek a könyvelőprogramokat. Közülük többen is jelezték, hogy az újonnan megjelenő Office verziókhoz és fejlesztőkörnyezethez (.Net 3.0 és Visual Studio 2005) igazítják kisvállalatoknak szánt könyvviteli szoftvereiket.

A magyar piacról nem csak a multinacionális cégek mikrovállalatoknak és lakossági felhasználóknak szánt könyvelőprogramjai hiányoznak. Az ebbe a kategóriába tartozó olyan nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek sem állnak rendelkezésre honosított változatban, mint például a GnuCash vagy az angol TurboCash.
A hazai szoftverfejlesztő cégek könyvelő-, számlázó- raktárkezelő stb. programjaikat csomagba integrálják és a kis-, illetve középvállalatok igényeinek megfelelően fejlesztik, így azok versenyeznek a multik ERP-rendszereivel. A legsikeresebbek közülük a helyi viszonyok kiváló ismeretének, és az ezekre szabott, extra funkciókat, szolgáltatásokat megvalósító fejlesztéseiknek köszönhetik kitartó és eredményes piaci jelenlétüket.

A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Cobra Computer Kft. kínálatának középpontjában a CobraContoWin+ ügyviteli programcsomag áll, amely több ezer hazai szervezet és néhány multinacionális cég leányvállalatának munkáját támogatja. Moduláris jellegének köszönhetően ágazatfüggetlenül alkalmazható, főleg a versenyszférában működő kis- és nagykereskedelmi vállalkozások, könyvelőirodák, termelő és szolgáltató cégek használják. Az alapszolgáltatásokon túl olyan speciális funkciók választhatók a programhoz, mint például az INTRASTAT bevallás (az uniós országokkal nemzetközi kereskedelmet folytató vállalkozások számára előírt havi bevallás elkészítéséhez) vagy az APEH-engedélyes, pénztárgépvezérelt kiskereskedelmi megoldás a bolti vevőforgalom lebonyolítására, továbbá a mobil vonalkódos adatgyűjtő eszközök támogatása és az SMS-körlevelek küldését lehetővé tevő CobraSMS rendszer.

Ugyancsak a kis- és középvállalatok teljes adminisztrációjának támogatására alkalmas egy másik, évtizedes múltú programrendszer, a ProgEn Kft. által fejlesztett Nagy Machinátor. A több mint másfélezer hazai cégnél bevezetett rendszer a pénzügyi folyamatok kezelésén túl magába foglalja a tárgyieszköz-nyilvántartást, a bérszámfejtést és a készletgazdálkodást is. Támogatja több folyamat egy lépésben való kezelését, értékesítéskor például a számla mellett elkészíti a raktári és pénztárbizonylatokat is. A fontosabb adóbevallások - ABEV, áfa, bér- és járulékbevallások - elektronikus úton tölthetők ki a rendszerből, amely a home banking szolgáltatásokkal is integrálható. A Nagy Machinátor extra szolgáltatásai közé tartozik a mátrix- és blokknyomtatók, valamint az ismertebb pénztárgépek kezelése, továbbá az ügyfélszolgálati és személyes kapcsolattartói rendszerszervező támogatás. A ProgEn szerint a rendszer nem igényel komoly hardver erőforrást, és Windows 95-től felfelé a Microsoft operációs rendszerének valamennyi verzióján fut.

Az ilyen rendszerekhez magukat túl kicsinek ítélő magyarországi mikrovállalatok azonban ma még jellemzően könyvelőcéget, nem ritkán könyvelő ismerőst bíznak meg bevallásaik elkészítésével. Pedig egy könyvelőprogram alkalmazása még ilyen felállásban is előnyös. Ha az adatokat nem kell manuálisan felvinni a könyvelőcég rendszerébe, a bevallások rövidebb idő alatt elkészülnek, így a könyvelői díj is alacsonyabb lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.