Hirdetés
. Hirdetés

A Samsung felül, az Apple alulmúlta a várakozásokat

|

Megduplázta profitját a Samsung Electronics a negyedik negyedévben, köszönhetően annak, hogy rengeteg csúcskategóriás okostelefont adtak el, valamint az egyre jobban teljesítő mobilprocesszor üzletágnak.

Hirdetés

A világ jelenleg legnagyobb telefon, memóriachip és televízió gyártója 8,8 billió won, azaz 8,2 milliárd dolláros profitot termelt október és december között, míg 2011 ugyanezen időszakában csak 4,3 millió dollárt. A becsült bevétel a negyedik negyedévben 52 milliárd dollár volt.

A dél-koreai gyártó az előzetes bevételi jelentés alapján hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat, a tényleges számok várhatóan január 25-én lesznek meg. A mobilprocesszorok iránti hatalmas igény, az előző negyedévhez képest akár 47 százalékkal is növelhette a félvezető részleg bevételét, véli Jeff Kang, a szöuli Daishin Securities elemzője.

samsung_penz
samsung_penz

A Samsung mobil üzletága – köszönhetően a tervezett high-end készülékek piacra dobásának – 2013 második negyedévéig még biztosan nagyon erős lesz. Ugyanakkor ezeknek az új csúcskészülékeknek az eladása némileg lelassulhat, köszönhetően a globális piac hatalmas kínálatának, ráadásul a korábbi zászlóshajók iránti érdeklődés is csökkenni fog.

“Mivel a csúcskészülékek piaca meglehetősen telített, a Samsung nem tehet mást, minthogy megpróbálja kihasználni a közép és alacsony kategóriás piacot, és ez a stratégia működni fog” - mondta Marcello Ahn, a Nomura elemzője.

Amellett, hogy a Galaxy S3 eladásai csökkenni fognak, a sorozat következő darabja, a Samsung Galaxy S4 várhatóan nem fog megfelelni a hatalmas elvárásoknak, hiszen nem a cég régóta várt, rugalmas műanyag kijelzőjét használja majd. A technológia kereskedelmi forgalomba kerülésére akár még egy évet is várni kell.

Darabszámokat tekintve a negyedik negyedévben a Samsung 62 millió okostelefont adott el, ami a globális mobiltelefon-eladások több mint 50 százalékát jelenti, hívja fel a figyelmet Kang. A tabletek is jobban teljesítettek a vártnál, közel 7 millió darabot adtak el a negyedévben, míg az azt megelőzőben 5 millió darabot.

Ugyanebben az időszakban az Apple mintegy 36 milliárd dolláros bevételt produkált, ami 8,2 milliárd dolláros profitot jelent. Ugyan ez a bevétel magasabb annál, mint amit korábban becsültek, a nyereség nem éri el a várt összeget. A szakértők 26,42 millió iPhone és közel 17 millió iPad eladását prognosztizálták, de végül az Apple csak 25,9 millió okostelefont és 14 millió tabletet adott el.

apple_profit
apple_profit

Az Apple, és az Android első számú élharcosaként funkcionáló Samsung küzdelme tehát tovább folyik, egyelőre semmitől sem zavartatva, hiszen a Microsoft alig pár hónapja megjelent új operációs rendszere, a Windows Phone 8 még nem tud beleszólni ebbe a küzdelembe.
Bár Steve Ballmer váratlanul megjelent a CES keretein belül zajló, Qualcomm keynote-on és igen optimistán nyilatkozott a WP8 növekvő eladásairól, konkrét számokról nem beszélt. Az elemzők többsége egyetért abban, hogy idővel a Microsoft is tényezővé válik majd a mobil piacon, de ez valószínűleg nem egyik napról a másikra fog történni.

Szükség lesz arra, hogy a teljesen új felhasználói felülettel rendelkező Win 8 a számítógépeken is elterjedjen. A Microsoft fontosnak érzi, hogy egy platformra hozza össze a munkahelyet, a magán és a közösségi életet, ha sikerül ezt a felfogást megkedveltetnie a vásárlókkal, akkor a jelenlegi piacvezetőknek gyakrabban kell majd a hátuk mögé pillantgatniuk.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.