Hirdetés
. Hirdetés

A szoftverkészüléktől a felhőig

|

A hagyományos szoftverértékesítés alternatíváját kínáló területeken erősítő Novell heteken belül webkonferencia szolgáltatással, majd az év második felében csoportmunka-támogató szolgáltatással jelentkezik. Ezzel párhuzamosan, partnerein keresztül olyan szoftverkészülékekkel is piacra lép, amelyek nemcsak dedikált hardveren, hanem virtuális és felhő környezetben is néhány kattintással üzembe helyezhetők.

Hirdetés

A SaaS-modellben kínált Novell Pulse szolgáltatás - amelyet a szoftvercég idei BrainShare konferenciájának résztvevői próbálhattak ki elsőként - a levelezőrendszer, a közösségi üzenetkezelők és dokumentumkészítő, illetve -megosztó megoldások funkcióit egyesíti, és azokat vállalati szintű felügyeleti képességekkel egészíti ki. Segítségével a felhasználók egy testre szabható felületen gyűjthetik össze és rendszerezhetik az e-mailekből, a közösségi oldalakról és üzenetküldő szolgáltatásokból vagy más forrásokból származó, munka jellegű és személyes tartalmat, továbbá üzeneteket válthatnak és online vagy hagyományos módon létrehozott dokumentumokat szerkeszthetnek.

- A Novell Pulse a Google Wave vállalati szintű megjelenítése, olyan extra funkciókkal kiegészítve, amelyek lehetővé teszik professzionális környezetben történő használatát - mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország kereskedelemtámogatási vezetője. - A Wave a lakossági piacra szánt közösségi szolgáltatás, amelyről a Google azt mondja, az e-mail ilyen lenne, ha ma találták volna ki. Ehhez a Novell extra biztonsági szolgáltatásokat, többek között azonosságkezelést, információvédelmet és naplózást adott. A Pulse emellett olyan kapcsolatkezelő funkciót is kapott, amely a vállalati címtár vagy más adatbázis alapján egy előre konfigurált kapcsolati hálót ad a felhasználónak, aki a vállalati hierarchiában betöltött szerepének megfelelően azonnal látja a csoportmunka-környezetben mindazokat a kollégákat, akikkel azonos osztályon, csoportban vagy projekten dolgozik.

Tárgyalók a neten

A Novell Pulse az év második felében SaaS-modellben, világszerte azonos időben, lokalizált felületekkel válik elérhetővé. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Novell ehhez saját adatközpontokat épít, bérelt vagy egy közreműködő partner tulajdonában levő adatközpontot fog használni, és az infrastruktúra milyen mértékben lesz elosztott. Induló szolgáltatásról lévén szó, kezdetben legalábbis a külső infrastruktúra bevonása tűnik valószínűbbnek.

- A Pulse szolgáltatás általános, mindenki számára elérhető formában jelenik meg a piacon - mondta Hargitai Zsolt. - Mivel korszerű csoportmunka-szemléletet feltételez a felhasználói oldalon, elsősorban olyan szervezetek érdeklődésére számítunk, amelyek nyitottak a technológiai újdonságokra, azok használatára gyorsabban térnek át, fejlesztéseikben és saját területükön is innovatívak.

A Novell azonban még a Pulse előtt, cikkünk közzétételétől számítva heteken belül megjelenik egy webkonferencia szolgáltatással is, amelyet szintén SaaS-modellben fog kínálni. A Novell Conferencing funkciói a video- és hangalapú kapcsolattól a prezentáció- és dokumentummegosztásig terjed majd.

- Ebben az éves előfizetésre épülő konstrukcióban a felhasználók webkonferencia-tárgyalókat bérelhetnek az interneten, maximum húsz, ötven vagy ennél nagyobb résztvevői létszámhoz - fejtette ki Hargitai Zsolt. - Az éves előfizetés listaára az alapcsomag esetében például 113 euró lesz felhasználónként. Ezért a díjért legfeljebb 20 fős webkonferenciák hívhatók össze, amelyeknél a konferenciák száma vagy időtartama nem limitált. Évi 760 eurós előfizetésért pedig webes szemináriumok tarthatók, amelyeknél a résztvevők száma sincs korlátozva. Ezt a szolgáltatást partnereink fogják értékesíteni. Gyakorlatilag a teljes hazai partnerkör részvételére számítunk, mivel ehhez semmilyen képzés vagy vizsga, külön minősítés megszerzése nem kötődik.

A Novell mindkét szolgáltatást, illetve az alapul szolgáló alkalmazást a későbbiekben - ha ezt a felhasználók igénylik - szoftverkészülék formájában is forgalomba hozza, amelyet a vállalatok házon belül telepíthetnek és üzemeltethetnek majd.

Készülékprogram

A Novell SUSE Linux Enterprise platformra épülő SUSE Appliance programja olyan előkonfigurált alkalmazáscsomagok, szoftverkészülékek fejlesztését teszi lehetővé, amelyeket a felhasználók egyetlen integrált csomagban telepíthetnek fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt.

- A programon keresztül elérhető SUSE Studio segítségével a fejlesztők olyan, operációs rendszert, adatbázis-kezelőt és alkalmazást tartalmazó, előre konfigurált környezetet alakíthatnak ki, amelyet a felhasználó pár kattintással üzembe helyezhet - világított rá Hargitai Zsolt. - Ez kézenfekvő előnyökkel jár, a szoftvercégek eddig mégsem vállalkoztak szélesebb körben ilyen szoftverkészülékek fejlesztésére. Nyílt forráskódú szoftverek esetében ugyanis jelentős többletmunkával járhat a szoftverelemek összehangolása, zárt forráskódú operációs rendszer használatánál pedig még a licencdíjjal is számolni kell, ami megnöveli a szoftverkészülék előállítási költségét és értékesítési árát. A SUSE Studio és Appliance Toolkit, valamint az egész keretrendszer, amit a SUSE Linux Enterprise platform köré építettünk, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a szoftverkészülékek létrehozását, a független szoftverfejlesztők így rövidebb fejlesztési ciklust követően versenyképesebb termékekkel jelenhetnek meg a piacon. A keretrendszer például azzal könnyíti meg a munkát, hogy segítségével a fejlesztők elkészíthetik a nyílt forráskódú SUSE operációs rendszer testre szabott disztribúcióit, és a rá fejlesztett alkalmazások telepítőkészleteit is automatikusan generálhatják a különböző verziókra.

A készülékek kapcsán az eddigiekben megszoktuk, hogy elsősorban hardver és szoftver előkonfigurált, finomhangolt együttesére gondoljunk. A Novell szoftverkészülékei azonban virtuális környezetben - a fizikai géptől elvonatkoztatva - is használhatók, ami még nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot kínál a bevezetés és az üzemeltetés terén. Az idei BrainShare konferencián bejelentett ZENworks Configuration Management is ilyen szoftverkészülék, amely az asztali számítógépek felügyeletéhez, az IT-vagyongazdálkodáshoz és a szoftverjavítások kezeléséhez ad támogatást.

A múlt héten az IBM is bejelentette, hogy a csoportmunka, az IT-biztonság és az üzletiintelligencia-megoldások területén kínált, több Lotus, WebSphere és Cognos termékét is elérhetővé tette SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszeren alapuló szoftverkészülék formájában.
Ugyancsak a BrainShare 2010 konferencián debütált és a nyár folyamán válik elérhetővé a Novell adatszinkronizációs megoldása, a Data Synchronizer Mobility Pack, amely a GroupWise Mobile Server utódjaként a Novell GroupWise csoportmunka-támogató rendszerben tárolt e-maileket, naptárbejegyzéseket és címjegyzékadatokat szinkronizálja az ActiveSyncet támogató mobileszközökkel. A Novell Data Synchronizer Mobility Pack a tervek szerint általános adatszinkronizációs megoldássá fejlődik, amely a GroupWise mellett a Novell Teaming Server portálalapú dokumentumkezelő rendszerrel, a későbbiekben pedig ERP- és CRM-rendszerekkel is működni fog.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.