Hirdetés
. Hirdetés

A tudomány és a technológia kapcsolatára fókuszál idén a Múzeumok őszi fesztiválja

|

A mai világban felerősödik a múzeumoknak azon szerepe, hogy hiteles tudományos információkat osszanak meg. Ennek egyik eszköze a múzeumok hiteles, ellenőrzött tárgyi anyagainak bemutatása is.

Hirdetés

A tudomány és a technológia kapcsolata, a tudományos eredmények hiteles kommunikációja, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet szeptember 25. és november 12. rendeznek meg országszerte.

A múzeumpedagógusok egyik legfontosabb feladata, hogy a fiatalabb generáció tagjainak olyan élményeket tudjanak biztosítani, amelyeket a digitális világban nem tudnak megtapasztalni. A programra adott idei harminc millió forintos NKA támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb, helyi múzeumok, bemutatóterek is be tudjanak kapcsolódni az országos sorozatba.

Az idén a fesztiválon 127 múzeum részévételével, több mint ezernégyszáz programra várják a közönséget országszerte.

Hirdetés

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődik szeptember 25-én, amelyen átadják a múzeumpedagógiai nívódíjakat, a múzeumpedagógiai életműdíjat és a Családbarát Múzeum-elismeréseket is.

Kifejtette, hogy a programsorozathoz csatlakozó intézmények idén tíz tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat célzó tematika idén a Kerülj pályára! alcímet kapta, és azt mutatja be, hogy milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat a múzeumok, és hogyan tudják támogatni őket a készségeik fejlesztésében, vagy a pályaválasztásban.

A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szerveznek majd az intézmények foglalkozásokat, valamint olyan programokat is kínálnak, amelyek oktatási intézményekbe, vagy idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.

A Múzeumi kulisszatitkok alcím alatt a muzeális intézmények látogatói előtt a hétköznapokban elzárt anyagokba, vagy a múzeumi szakemberek munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, az Értékeink újratöltve című témakör célja pedig, hogy a szellemi kulturális örökségvédelmet mutassa be kreatív múzeumi eszközökkel. A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak, a Múzeumi szünetelő rendezvényei pedig az őszi szünet alatt kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekek és a családok számára.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kézműves foglalkozásokra, és az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat, de megszervezik a Tanárok és óvodapedagógusok napját is, amelynek keretében a kiállítóhelyek bemutathatják, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést és a gyermekek fejlesztését. A Szakmai programok tematikán belül pedig a fesztivál idei, kiemelt témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, könyvbemutatókat és workshopokat rendeznek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.