Hirdetés
. Hirdetés

A vártnál alacsonyabb nyereséggel zárt a Philips

|

A holland elektronikai óriásvállalat, a Koninklijke Philips Electronics nyereségcsökkenésről számolt be 2005-ös negyedik pénzügyi negyedévéről, melynek fő oka bizonyos egyszeri költségek voltak.

Hirdetés

A nettó jövedelem 332 millió euróra csökkent az említett három hónapos időszak alatt. Ugyanez a szám egy évvel korábban 498 millió volt. A bevételt csökkentő tényezők között szerepel az LG.Philips LCD vállalathoz kapcsolódó 458 millió eurós többletköltségek, illetve az a 240 milliós adó, amelyet a Philips a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vállalattól történő vásárlások miatt volt kénytelen kifizetni.

A helyzetet azonban megmentette az is, hogy a negyedévben 6%-os eladás-növekedést értek el, s így az összbevétel az egy évvel korábbi 8,95 milliárd euróról 9,52 millióra emelkedett. A többletet a vállalat egészségügyi rendszerekkel, félvezetőkkel, illetve fogyasztói elektronikai berendezésekkel foglalkozó részlegei termelték ki. A félvezetőgyártó részleg eladásai az említett időszak alatt 9%-kal növekedtek, így 1,12 milliárd helyett most 1,33 milliárd euróval zártak. A Philips fogyasztói elektronikai cikkei iránt is növekedett a kereslet, szintén 6%-kal. A legjobban fogyó termékek a lapos kijelzők voltak.

Még decemberben jelentették be a vállalat vezetői, hogy a chip gyártással foglalkozó egységet önállósítják, annak reményében, hogy az egy rivális vállalattal egyesülhet. Erről azóta nem érkezett semmilyen jelentés.

A teljes évet nézve 2005-öt 2,87 milliárd euró nettó jövedelemmel zárták, ami a tavalyi 2,84 milliárdhoz képest alig nagyobb. Az eladások 4%-kal növekedtek, így az összbevétel 29,35 milliárd euróról 30,4 milliárdra emelkedett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.