Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 7 esélyei

|

Az új operációs rendszernek a széles körben elterjedt XP-vel kell megküzdenie, de jó esélyekkel indul, mert elemzők szerint jövőre egyébként is időszerű lesz a vállalati gépparkok frissítése.

Hirdetés

A Microsoft új operációs rendszere várhatóan október 22-én (csütörtökön) jelenik meg világszerte. A Windows 7 technikai szempontból a Vista továbbfejlesztett, optimalizált változata, ilyen értelemben annak hibáit és hiányosságait hivatott feledtetni a felhasználókkal. Emellett számos új, főleg vállalati funkciót tartalmaz, ilyen például a DirectAccess (biztonságos és gyors hozzáférés a belső hálózathoz), a BranchCache (letöltött tartalmak hatékonyabb terítése), a BitLocker to Go (adattitkosítás hordozható eszközökön), az AppLocker (alkalmazáshasználat szabályozása), a Federated Search (kiterjesztett keresés) és az XP Mode (beépített virtuális XP). A Windows 7-nek elsősorban nem a kevéssé elterjedt Vistával, hanem a komoly penetrációval rendelkező XP-vel kell megküzdenie, amely a Forrester szerint 80 százalékos részesedést tudhat magának a PC-piacon. A vállalatok többsége igyekszik összekötni a platformfrissítést a hardverpark felújításával, ami jó hír lehet a Windows 7-nek, ugyanakkor előrevetíti, hogy az átállás több évig is elhúzódhat.

A 653 egyesült államokbeli és európai informatikai döntéshozó bevonásával készített felmérés szerint tíz vállalatból hat kész közvetlenül Windows 7-re frissíteni, annak ellenére, hogy ennek módja XP-ről meglehetősen bonyolult folyamat. A Vistát használó vállalatok 32 százaléka nem szánta el magát a váltás mellett, míg 2 százalékuk más platformot fog választani.

Megszűnik a támogatás

A Forrester piackutató cég legutóbbi kutatása szerint a vállalati informatikai vezetők többsége tervezi a Windows 7 bevezetését, a határidőt illetően azonban nagy a szórás a válaszadók között. Az első hullámban valószínűleg a Windows 2000-t használó cégek állnak át Windows 7-re, hiszen a jövő nyáron lejár az operációs rendszer kiterjesztett támogatása, a Microsoft ezt követően nem ad ki új frissítéseket és hibajavításokat az OS-hez. Őket követik az XP-t használó vállalatok, az elemzők szerint ők 12-18 hónapon belül tervezik az átállást. Az XP kiterjesztett technikai támogatása 2014 áprilisában ér véget.

Elhúzódó folyamat

A cég szerint a Windows 7 megjelenésével párhuzamosan időszerű lenne az elavult vállalati gépparkok frissítése. Benjamin Gray elemző úgy gondolja, az IT-vezetők a költségcsökkentés keretében legalább egy évvel meghosszabbították az asztali- és laptop-gépek frissítési ciklusát, amely így 4-5 évre nőtt. Fordulópont lehet, hogy a Windows 7 megjelenést követő 18 hónap vagy az első szervizcsomag kiadása után az OEM-licencekről nem lehet majd XP-re visszafelé frissíteni (downgrade). Ez azt jelenti, hogy azon vállalatoknak, amelyek ezt követően is XP-t szeretnének használni, az új hardveren kívül mennyiségi licenceket is kell vásárolniuk, ami pluszkiadást jelent. Egy másik felmérés szerint a vállalati PC-k 88 százaléka már most képes lenne futtatni az új operációs rendszert.

A nagy volumenű hardver- és platformfrissítés ugyanakkor nem fog megtörténni rövid idő alatt, Katherine Egbert, a Jefferies & Co. szakértője például azt mondta, 2013-ig elhúzódhat a folyamat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.