Hirdetés
. Hirdetés

A Windows rovására növeli részesedését a Chrome OS

|

Tavaly több Chrome PC-t szállítottak le a gyártók, mint egy évvel korábban az IDC előzetes adatai szerint.

Hirdetés

A Google-féle Chrome OS operációs rendszert futtató személyi számítógépek a windowsos laptopok és asztali gépek rovására növelik eladásaikat, miközben a PC-piac a legnagyobb visszaesését kénytelen elkönyvelni 2008 óta.

Különösen népszerűek a Chromebook gépek, ezek a Chrome OS köré épülő, internetezésre szánt alapszintű laptopok. Az alacsony árú Chromebookok igen népszerűek a tanulók, oktatási intézmények és a spórolós vásárlók körében.

A Chrome PC-k eladásai 2015-ben minden bizonnyal meghaladják a 2014-es eladásokat az IDC piackutató cég adatai szerint. A tavalyi év első három negyedévében a világszerte leszállított összes PC 2,8 százalékát tették ki a Chrome PC-k, míg 2014 egészében a részesedésük még csupán 1,9 százalék volt. Jay Chou, az IDC kutatási igazgatója szerint a Chrome PC-k növekedési trendje az idén folytatódni fog.

A tavalyi év első három negyedévében hozzávetőlegesen 5,7 millió Chrome PC-t szállítottak le a gyártók, alig valamivel kevesebbet, mint a teljes 2014 év során leszállított 5,86 millió darab. Világszerte összesen 276,21 millió személyi számítógépet szállítottak le a PC-gyártók, ami 2014-hez képest 10,4 százalékos csökkenést jelent az IDC szerint. Egyelőre nem tette közzé a piackutató cég, hogy a negyedik negyedévben hány Chromebookot értékesítettek.

Az első Chromebookok 2011-es megjelenését nem előzte meg nagy várakozás, az eladások akkor kezdtek növekedni, amikor 2013 végén kijöttek a második generációs Chromebook modellek. Ma már az összes jelentős PC-gyártó kínálatában megtalálhatók a Chrome laptopok és asztali gépek.

A Google a Chromebookokat a windowsos személyi számítógépek olcsó alternatívájaként reklámozza, amelyeknek az adja meg a létjogosultságát, hogy egyre többen használnak webes alkalmazásokat. A keresőcég megígérte, hogy rendszeresen frissíteni fogja az operációs rendszert, valamint azt is, hogy az alkalmazásokat offline is használni lehet majd, amikor a számítógép nem kapcsolódik a világhálóra.

A Microsoft válasza a Chromebookok által képviselt kihívásra az volt, hogy ösztönözte a PC-gyártókat olyan, alacsony árú laptopok kifejlesztésére, amelyeken az ingyenes Windows 8.1 with Bing operációs rendszer fut. Ennek az erőfeszítésnek azonban vége szakadt, amikor megjelent a Windows 10. És miközben a PC-árak emelkednek, a Chromebookok olcsók maradnak az alapszintű hardvernek köszönhetően.

A Windows 10 a Chrome OS-szel szembeni előnyei között megemlítendő, hogy a Windows a grafikus, termelékenységnövelő és CAD/CAM alkalmazások széles körét tudja futtatni, és többféle hardvereszközt támogat. A Chrome OS mellett szól, hogy sokkal karcsúbb és kisebb erőforrás-igényű. Jövője viszont bizonytalan, ugyanis hírek szerint a Google a Chrome OS és az Android egyesítésére készül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.