Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpont újratöltve

|

Okostechnológia szállítására összpontosít a Lenovo a dolgok internetén, az infrastruktúrán és az iparágakban egyaránt. Történetének új fejezetében a cég az egyik főszerepet az adatközponti megoldások csoportjára osztotta, amely a közelmúltban maga is látványosan átalakult, és a legmegbízhatóbb transzformációs partner címére pályázik. Régiós vezetőjét, Srdjan Vucicevicet a stratégia és a digitalizáció helyi vonatkozásairól kérdeztük.

Hirdetés

Adatközponti megoldások teljes portfólióját fejlesztő és szállító szervezetté fejlődött mára a Lenovo Data Center Business Group (DCG) üzletága, maga mögött hagyva a hagyományos szerverszállító egysíkú szerepét. Különösen hatásos volt ez az átalakulás a vállalat előző, 2018-2019-es pénzügyi évében, amelyben az adatközponti megoldások csoportja rekordméretű, 6 milliárd dolláros bevételt ért el. A Lenovo DCG ekkor vált a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló TOP500-as listán az elsőszámú szállítóvá, amelynek HPC (high performance computing) installációit a 25 legrangosabb egyetemi kutatóintézet közül 17 használja a társadalom legnagyobb kihívásaira választ kereső kutatásaiban. A gyártó x86-os szerverei emellett évek óta vezetik a legmegbízhatóbb és a legnagyobb ügyfél-elégedettséget kivívó kiszolgálóinak listáit is.

Hirdetés
          

Tizennyolc százalékkal több szervert szállított a Lenovo DCG a jelenlegi pénzügyi év harmadik negyedében, mint az előző év azonos időszakában, számolt be róla a vállalat februárban közreadott, legfrissebb jelentésében. Bár az olcsóbbá váló alkatrészek a kiszolgálók árait is lejjebb vitték, és a bevételek emiatt inkább szinten maradtak, semmint nőttek, a csoport ismét fokozta nyereségességét. A nem hiperskálázható szerverek kategóriájában ezzel együtt közel 16 százalékkal növelte árbevételét is a Lenovo DCG, míg a szoftveralapú infrastruktúra (software defined infrastructure, SDI) és a tárolómegoldások értékesítéséből származó bevétel egyaránt több mint 40 százalékkal bővült.           

Miközben az ügyfélkör és a partnerhálózat további szélesítésére összpontosít, az adatközponti csoport minden említett termék- és megoldáskategóriában további növekedést vár, a szoftverek és a szolgáltatások területét is beleértve. Srdjan Vucicevicet, a Lenovo DCG régiós vezetőjét a stratégia helyi vonatkozásairól és a digitalizáció itteni tapasztalatairól kérdeztük.

Srdjan Vucicevic régiós vezető, Lenovo DCG           

Computerworld: Hol tartanak adatközpontjaik átalakításában a térségbeli vállalatok, melyek számukra a transzformáció legnagyobb feladatai?           

Srdjan Vucicevic: A technológia fejlődése még soha nem látott sebességre kapcsolt, napjainkban minden szervezet ezzel a realitással, a gyors változás kihívásaival szembesül. Nincs könnyű dolguk a vállalatoknak, amikor informatikai infrastruktúrájukat igyekeznek kellően agilissá tenni ahhoz, hogy lépést tarthassanak a fennálló állapotokat felforgató, feljövő technológiákkal, a digitális transzformáció ütemével. Rohamosan bővül a dolgok internete, és egyre hatalmasabb adattömeget hoz létre, amelyet a szervezeteknek osztályozniuk, elemezniük és tárolniuk kell ahhoz, hogy értékes információt nyerhessenek belőle. Az adatközponti környezet ezért térségünkben is minden vállalatnál drámai átalakuláson fog keresztülmenni a következő 18 hónapban. Az informatikai iparág szereplői óriási erőforrásokat mozgósítanak a kutatás-fejlesztés terén, biztos jelét adva, hogy hamarosan újabb technológiai ökoszisztémák és platformok megjelenésére számíthatunk, amelyek az érték egészen új szintjét, a képességek és lehetőségek új dimenzióit tárják fel a megoldásokkal dolgozó szakemberek előtt.           

A digitális átalakulás elkerülhetetlen, nincs szervezet, amelyet ne érintene a transzformáció, és ez nem baj, mert az üzlet, ha jól csinálja, a folyamaton keresztül jelentősen növelheti versenyelőnyét. Napjainkban a jó termék önmagában már kevés a piaci sikerhez. A vállalatoknak azonnal és jól kell válaszolniuk az ügyféligények minden rezdülésére, és az ehhez szükséges agilitásra, betekintésre az üzlet digitális átalakításával tehetnek szert, amihez az adatközpont transzformálása is támogató technológiai környezetet teremt.           

Együtt fejlődnek azonban a digitálisan átalakuló vállalatokkal a kiberfenyegetések is, az informatikai infrastruktúra védelme véget nem érő küzdelem. A transzformációnak ezért elengedhetetlen része a gondosan kidolgozott biztonsági stratégia, amelyet a szervezetnek sziklaszilárd technológiai megvalósításban kell a gyakorlatba ültetnie. Ha az üzlet legértékesebb vagyontárgya az adat, akkor azt ennek megfelelően kell kezelni, hogy mindenkor segíthesse a döntések megalapozását, és előrejelzések által bepillantást adjon a jövőbe.           

CW: A Lenovo, amely hat éve vásárolta fel az IBM x86-os üzletágát, ma már az adatközponti megoldások széles spektrumát kínálja a vállalati informatikai környezet korszerűsítéséhez. Hogyan teljesítenek régiónkban ezek a termékcsoportok, a DCG itteni vezetőjeként melyekre tekint a legnagyobb várakozással?           

SV: Rövid idő alatt látványos átalakuláson ment keresztül a Lenovo DCG, globális adatközponti megoldásaink portfólióját folyamatosan fejlesztjük, és az ügyfeleinktől érkező visszajelzések alapján gyorsan bővítjük. Márkáink, ThinkAgile szoftveralapú megoldásaink és ThinkSystem jövőbemutató (future-defined) rendszereink, szervereink és tárolóink a világ más piacaihoz hasonlóan térségünkben is egyaránt jó fogadtatásra találtak és elismertek, ügyfeleink rendkívül elégedettek velük. Megbízható partnereink hálózatán keresztül piaci lefedésünket is növeltük azóta, hogy a Lenovo 2017-ben bejelentette történetének legátfogóbb adatközponti megoldás-portfólióját, majd a rá következő évben (a hibrid felhők adatszakértőjének számító NetApp-pal 2018-ban kezdett globális együttműködés nyomán - A szerk.) eddigi legnagyobb tárolókínálatát is, amely végponttól végpontig támogatja az intelligens transzformációt. Minden termékvonalunkat új és izgalmas munkaterhelésekre készítettük fel, amelyeken keresztül egyedülálló üzleti értéket teremtünk.           

Folyamatosan fejlődnek a vállalatok és az üzleti modellek is, így egyre újabb lehetőségek tárulnak fel azok előtt, akik képesek megragadásukra és kiaknázásukra. A szervezetek ezért igyekeznek megújítani informatikai környezetüket, újragondolni az IT-szolgáltatás módját is. Transzformációjuk a nagyobb hatékonyság elérésén túl a hatásosságra, az üzlet hatóerejének fokozására is irányul. A kijelölt üzleti célok pedig alapvetően meghatározzák az IT-infrastruktúra használatát, az adatközpont átalakítását és menedzselését is.           

A Lenovo továbbra is a piacot meghatározó trendekre összpontosítva fejleszti a felhőalapú, big-data-típusú, analitikai és mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásokra optimalizált adatközponti megoldásait, amelyek többek között a világ vezető egyetemeit és kutatóintézeteit segítik az emberiség legösszetettebb problémáinak megoldásában. A munkaterhelések bevezetésére kész, előre integrált és tesztelt infrastruktúra-megoldásainkkal pedig a vállalatok az adatközponti transzformáció üzleti kockázatait is csökkenthetik.           

CW: Januárban közreadott technológiai előrejelzésében a Lenovo többek között a mesterséges intelligencia fősodorba kerülését, a dolgok internetének további kibontakozását, az ötödik generációs mobilhálózatok és a peremhálózati környezetek előrenyomulását taglalja. Miként formálják ezek a trendek a Lenovo DCG portfólióját, mit hoz az adatközponti megoldások jövője?

SV: Okos-infrastruktúrájával a Lenovo DCG a világ 180 országában segíti a szervezetek digitális átalakulását, miközben történetének eddigi leggazdagabb peremhálózati szerverkínálatát és Smart IoT portfólióját építi, intelligens algoritmusokkal támogatott, végponttól az adatközpontig ívelő (end-to-Lenovo Data Center end) vertikális megoldásainak folyamatosan bővülő kínálatával együtt.           

Hibrid felhős és szoftveralapú megoldásainkkal elkötelezetten segítjük az adatközpontok modernizálását, az adatelérést tisztán flash memóriára épülő tárolómegoldásokkal, peremhálózati szerverek és átjárók új, széles portfóliójával gyorsítjuk. Minden eddiginél átfogóbb ütemterv kidolgozását tesszük lehetővé a heterogén informatikai környezetüket bővítő vállalatoknak, megkönnyítve a beruházások tervezését és megvalósítását. Nagy súlyt fektetünk hálózati, valamint hálózatvirtualizációs (NFV) megoldásaink fejlesztésére is, amelyekkel például a távközlési cégek és kommunikációs szolgáltatók digitális fejlesztéseit könnyítjük meg. Számos más iparágban is olyan horizontális és vertikális infrastruktúra-megoldásokkal egyszerűsítjük a transzformációt, amelyeket legnagyobb partnereinkkel közösen optimalizáltunk, teszteltünk és tanúsítunk. Partnereink és viszonteladóink iránt továbbra is elkötelezettek vagyunk, számítunk rájuk márkánk építésében.

A jövőre nézve a Lenovo DCG változatlanul legfőbb küldetésének tekinti, hogy az adatközponti megoldások legmegbízhatóbb szállítója legyen a világon. Vállalati kultúránk diktálja ezt, amely agilissá tesz bennünket. Kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építünk partnereinkkel, és ügyfeleinkkel együtt építünk jövőbe mutató, innovatív megoldásokat a megbízhatóság jegyében. Mindehhez persze csúcsminőségű termékeket szállítunk, határidőre és jó áron.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.