Hirdetés
. Hirdetés

Adattárház villámgyorsan

|

Emberi erővel menedzselhetetlenné válnak az adatbázisok a digitalizációs adatrobbanás korában, amikor az üzlet agilitást és mindig rendelkezésre álló szolgáltatásokat követel, de a mind összetettebb informatikai környezetben a körmönfont kibertámadások is elharapóznak.

Hirdetés

Adatbázisokat értékelő jelentéseiben (2018 Magic Quadrant for Operational Database Management Systems és Critical Capabilities for Operational Database Management Systems) a vezető szállítók között nevezte meg a Gartner az Oracle-t. A piacelemző a szoftvercég előremutató felhőalapú újításait, élükön az Oracle Autonomous Database önvezérlő adatbázis képességeit méltatta. Ennek lényegéről Reményi Csabát, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hirdetés
          

Computerworld: Az informatikai rendszerek automatizálása az ezredfordulótól kezdve egyre nagyobb szerephez jut az iparágban. Miben újít az önvezérlő adatbázis?           

Reményi Csaba: Autonóm adatbázisunk tranzakció-feldolgozásra és adattárház-építésre optimalizált változata egyaránt önvezérlő, -védő és -javító képességekkel bír, amelyekkel működés közben észleli és hárítja el a fenyegetéseket, miközben elasztikusságánál fogva páratlanul nagy rendelkezésre állást, teljesítményt és biztonságot ad a felhőben az adatbázisok költséghatékony futtatásához. Képességeit működtető gépi intelligenciája, az emberi hibázás lehetőségét kizáró üzemelése, jóval kevesebb emberi munkát igénylő üzemeltetése és bevezetésének gyorsasága különbözteti meg elsősorban az eddigi megoldásoktól.           

Hagyomány szerint a nagyvállalatok hosszú hónapokon, sőt éveken át tartó fejlesztéssel számolhattak, amikor adattárház építésébe fogtak. Napjainkban erre nincs idő, az üzlet gyakran heteket sem várhat egy kérdés megválaszolására, például egy új kampány indításához szükséges elemzéssel. Ha az adattárház felett őrködő IT-osztály késlekedik, akkor az üzlet maga keres megoldást digitalizációs törekvéseihez, vállalva ennek kockázatait, vagy kénytelen feladni terveit, és veszít versenyképességéből.

Reményi Csaba ügyvezető igazgató, Oracle Hungary           

Mindez a múlté az autonóm adattárházzal, amely a felhőben rendkívül gyorsan munkára fogható infrastruktúrát, analitikai platformot ad, és a továbbiakban is intelligensen, automatikusan gondoskodik a méretezésről, a hibák elhárításáról és a biztonsági frissítések telepítéséről, a folyamatos és megbízható működésről. Napjainkban, amikor a vállalatoknak nemcsak az adatrobbanással, hanem az informatikai szakemberek, az újgenerációs technológiákhoz fűződő kompetenciák hiányával is meg kell küzdeniük, ennek értékét nehéz túlbecsülni.           

CW: Milyen vállalatok vezették be mostanáig az önvezérlő adatbázist, és mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?           

RCS: Anyacégünk közelmúltbeli felmérése szerint az adatbázis-adminisztrátorok 39 százaléka ötven vagy annál több adatbázist menedzsel, amelyeket 95 százalékuk manuálisan hoz létre és tart karban. Nem meglepő, hogy legtöbbjük nem frissít időben, és 78 százalékuk már szembesült az adatbázis nem várt leállásával pályafutása során. Mindez roppant költséges és kockázatos, tekintve, hogy egy egészséges adatbázis átlagosan 4,2 másodperc alatt összeomolhat, amire az adminisztrátor akkor sem tudna reagálni, ha nem lenne túlterhelve. Az emberi felügyeletre támaszkodó vállalatok IT-költségvetésük 72 százalékát meglévő informatikai rendszereik fenntartására költik, újításra nem nagyon futja. Ráadásul a legutóbbi, észak-amerikai becslések szerint az adatközponti leállások minden perce több mint 7900 dollárba kerül, és a helyreállítás átlagosan 86 percbe telik, a kár összege incidensenként megközelíti a 700 ezer dollárt.           

Önvezérlő adatbázisokkal ezek a kockázatok elkerülhetők, egyúttal az üzlet biztonságos módon gyorsabb innovációhoz segíthető. Felismerték ezt a hazai vállalatok is, a kormányzati, az akadémiai és a bankszektorban, valamint a gyártóiparban több ügyfelünk is teszteli autonóm adattárházunkat. Nemzetközi téren, hogy csak egy példát említsek, a részecskekutató CERN például már ma is gépi tanulással automatizálja a kísérletek során keletkező petabájtos adattömeg indexálását az Oracle felhőjében, így 90 százalékkal csökkentette a tárolt adatok mennyiségét.   

CW: Hogyan próbálhatják ki az önvezérlő adatbázist az érdeklődő felhasználók?           

RCS: Egymillió forint alatti áron olyan konzultációs szolgáltatást nyújtunk - Rapid Start néven -, amivel ügyfeleink beléphetnek az autonóm adattárház izgalmas világába egy konkrét üzleti kérdés kapcsán. Így pillanatokon belül létrehozunk egy önvezérlő adatbázist, és villámgyorsan kipróbálhatják rajta az elemzéseket, adatvizualizációt. A megoldást éles környezetben, meglévő adattárházuk agilis kiterjesztéseként használhatják és bővíthetik, de ha nagyobb méretekben gondolkodnak, akkor az Oracle nyilvános felhőjében, illetve a későbbiekben a szolgáltatásként elérhető Exadata Cloud at Customer integrált rendszerünk magánfelhőjében is építkezhetnek majd autonóm adatbázisokkal.           

Az önvezérlő adatbázis ma elsősorban az üzemeltetőket tehermentesíti, de az adatkutatók, az üzleti analitikusok munkáját is megkönnyíti, mivel villámgyorsan rendelkezésükre bocsátja az újabb elemzésekhez szükséges környezeteket. A rá épülő intelligens szolgáltatások következő hulláma azonban már gépi tanulással fogja felpörgetni az analitikai adatmodellek elkészítését is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.