Hirdetés
. Hirdetés

Africa-Europe Challenge: az igazán nagy kihívás

|

Tizenöt évnyi informatikai-jogi pályafutás után Dr. Kondricz Péter szó szerint vad vizekre evezett, és Gál József kétszeres földkerülő vitorlázóval közösen létrehozta az Africa-Europe Challenge (AEC) nevet viselő nagyszabású nemzetközi projektet.

Hirdetés

Az Afrika és Európa közeledését célzó kontinenskerülő vitorlás rally a sport barátságteremtő erejével gazdasági, kulturális, humanitárius, oktatási, környezetvédelmi, tudományos és turisztikai programokon keresztül kívánja élénkíteni együttműködések megvalósulását a projekthez kapcsolódó országok, szervezetek és vállalatok között.

aec1
aec1

Több mint három évnyi szervezés után indult ugyanis az Africa-Europe Challenge mindkét kontinenst átívelő promóciós éve (Európai és Afrikai Promóciós Túra), mely során a szervezők számos európai és afrikai országba látogatva a magyar nagykövetségek, illetve helyi szervezők segítségével rendezett kormányszintű eseményeken vonták be a programba az európai országokból az AEC-hez kapcsolható, Afrika felé gazdasági és egyéb kapcsolatokat indítani vagy erősíteni szándékozó szereplőket, továbbá hívták meg a nemzetközi vitorlásflotta afrikai állomásainak országait. Az Africa-Europe Challenge természetesen az új piacok felé nyitni szándékozó magyar cégeknek is kiváló lehetőségeket kínál, ezt jól mutatja az is, hogy a gazdasági fórum nyitóeseményét Budapesten tartották.

A 2013-14-es évben az AEC nemzetközi mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó útja során vitorlázza körbe Afrikát – a rally bármely szakaszára szintén várják nemcsak a hazai vitorlázókat, hanem mindazokat, akik akár túristaként szeretnének részt venni egy egyedülálló, remek programokat kínáló afrikai kalandsorozaton. A hajók Máltáról vágnak neki az útnak idén július végén; a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán a Földközi-tengerre visszatérve az óramutató járásával ellentétes irányban, Dél-Afrikát megkerülve haladnak végig a Seychelle-szigetekig, mely a rally végállomása. A mezőny a résztvevő 12 afrikai ország állomásain hét-tíz napot tartózkodik, s itt a pályaversenyek mellett a már említett programokra, gazdaságélénkítő eseményekre és kulturális rendezvényekre is sor kerül.

A „Future Without Distance” (FWD) iskolai gyermekprogramunk célja az, hogy az Európai Unió és az Afrikai Unió gyermekei, vagyis a jövő generációja élő, közvetlen, partnerségen alapuló együttműködést építsenek ki egymással, illetve a világ más tájain élő emberekkel. A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek szervezett keretek között követhessék és interaktív, folyamatos kapcsolatot tarthassanak fenn az Afrikát körülhajózó flottával. Ennek keretében kerülhet sor iskolák testvérkapcsolatának kiépítésére, EU-AU témájú vetélkedők megszervezésére, ismeretterjesztő szakkörök működtetésére. A fenti cél megvalósítása a média és az internet, mint lehetséges eszközök használatával történik – részletezte Kondricz Péter projektigazgató.

Az AEC-EREP az Africa-Europe Challenge (AEC) komplex program tudományos alprojektje, amelyet a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Környezettudományi Intézetével együttműködve valósít meg. A kutatási program munkafolyamatainak elvégzésében nemzetközileg elismert hidrobiológusok, biológusok és meteorológusok vesznek részt a világ számos országának egyetemei és kutatóintézetei képviseletében.

aec2
aec2

„A valódi kalandot és kihívást adó verseny során kifejezetten ügyelünk a biztonságra” – mondta Gál József. Az Afrikát megkerülő AEC vitorlás rally útvonalát – elsősorban a szponzorok és támogatók kérésére – úgy módosították, hogy az útvonalból kivették azokat a szakaszokat és területeket, amelyek a kalózok tevékenysége folytán leginkább veszélyeztetnék a program biztonságát (szomáliai vizek és Guineai-öböl térsége). A fegyveres védelmet és a hajók átszállítását jelentő korábbi megoldást kielégítőnek és biztonságosnak tartják, ugyanakkor a szponzorokat, partnereket és résztvevőket minden tekintetben megnyugtató megoldás mellett döntöttek: áttervezték az AEC 2013-14 útvonalát és időrendjét. „Az új program Líbia és Nigéria kivételével minden korábban tervezett helyszínen megáll, és kikerüli, illetve kihagyja a kalózoktól leginkább veszélyeztetett területeket.”


Dr. Kondricz Péter neve ismert az IT-szektorban, jogi vezetőként dolgozott a magyarországi Oracle-nél, tíz évig volt a Sun Microsystems regionális jogi igazgatója, ezt követően a Nav N Go (most NNG), majd a GTS Hungary Távközlési Kft. jogi szervezetének irányítójaként tevékenykedett. További részletek és jelentkezés: www.africaeuropechallenge.com

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.