Hirdetés
. Hirdetés

Amire senki se számított: Tajvan gazdasága beelőzte Kínát

|

A szigetország tavaly egész Ázsiában a legnagyobb fejlődést produkálta. A húzóágazat a félvezetőgyártás volt, amely remekül kihasználta a járvány miatt megnövekedett lapkaigényt.

Hirdetés

Az elemzőket is meglepte a hír, hogy Ázsia legjobban teljesítő gazdasága 2020-ban Tajvan lett, amely 30 év óta először még Kínát is megelőzte. A szigetország sikerében kulcsszerepet játszott a technológiai export, amelyet jelentősen felhúzott a COVID-19 járvány, továbbá az a tény, hogy Tajvan viszonylag sikerrel kezelte a pandémia terjedését, és el tudta kerülni a teljes lezárást.

Hirdetés

A tajvani gazdaság 2020-ban 2,98 százalékkal nőtt, míg Kínában csak 2,3 százalékos volt a növekedés. Az export különösen az év második felében volt erős, és kiemelkedően jól teljesített a félvezetőszektor. A lapkák iránti igény 2020-ban hatalmasat nőtt, mivel a karantén és a home office miatt megugrott sokkal jobban fogytak a szórakoztatóipari és számítógépes termékek. A lapkahiány világszinten oda vezetett, hogy néhány autógyár, köztük az amerikai Ford Motor és a japán Nissan Motor több telephelyén kénytelen volt visszafogni a termelést.

A tajvani félvezetőgyártás zászlóshajója, a TSMC

Gazdasági elemzők úgy becsülik, hogy a világ processzorlapka-gyártásának 83 százaléka, memórialapka-gyártásának pedig 70 százaléka Tajvanon és Dél-Koreában zajlik, vagyis a két kelet-ázsiai ország lényegében monopolhelyzetet birtokol ebben a mindkét iparágban. Ugyanakkor mindketten erősen érintett az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háborúban is, mert hasznot húznak Kína növekedéséből, viszont biztonságukat az Egyesült Államok garantálja, és a jelek szerint Tajvan 2020-ban remekül használta ki ezt a különleges helyzetet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.