Hirdetés
. Hirdetés

Apple 90 millió forintért

|

89 millió forintnak megfelelő dollárt fizettek ki egy 1976-os Apple I számítógépért a New York-i Christie's aukciósház online árverésén.

Hirdetés

A nagyrészt még fából készült és személyesen Steve Wozniak, az Apple alapítója által összeszerelt gép eredeti ára mintegy 580-szorosáért cserélt gazdát. A gép a 01-0025-ös sorozatszámot és a "woz" kézjegyet viseli. A 28-szor 36 centiméteres áramköri lapot - az Apple I sem tápegységgel, sem monitorral, sem burkolattal, sem billentyűzettel nem rendelkezett - annak idején 666,66 dollárért árulták. Nagyjából 200 darab készült belőle, ám a legtöbbjük eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát 30 és 50 közöttire becsülik, de közülük feltehetőleg csak hat működőképes.

 

"Ez a történelem egy olyan darabja, amely változást hozott a világba; ez volt az a pont, amikor megkezdődött a számítógépek forradalma" - mondta Ted Perry nyugdíjazott iskolapszichológus, a relikviaként tisztelt Apple-termék eddigi tulajdonosa, aki ez idáig kartondobozban őrizte a gépet kaliforniai otthonában.

Az első Apple-termékek iránt rendkívül megnőtt az érdeklődés a cég alapítójának, Steve Jobsnak 2011 októberében bekövetkezett halála óta. Múlt hónapban több mint 671 ezer dollárért cserélt gazdát egy másik Apple I számítógép egy német aukciósháznál, ezzel megdöntve a korábbi, novemberben felállított 640 ezer dolláros rekordot. A Sotheby's egy árverésén pedig valamivel több mint 374 ezer dollárért talált új gazdára egy példány tavaly.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.