Hirdetés
. Hirdetés

Árháború a tablet piacon

|

A Kindle Fire 199 dolláros ára mindenkit lenyűgöz. Szakértők azt mondják, hogy az Amazon veszteséggel árulja készülékét, a többi gyártó is árat csökkenthet.

Hirdetés

Tabletek
Tabletek

Az iPad igazi ellenfelének kikiáltott Amazon Kindle Fire tablet egyelőre még nem vásárolható meg, a tervek szerint november 15-én kerül a piacra, ám a 200 dollár alá szorított ára minden elemző figyelmét felkeltette. A pszichológiai árképzés célja nyilván minél több készüléket eladni és így minél több Amazon szolgáltatást, terméket értékesíteni.

A készülék árát csak kisebb kompromisszumok árán sikerült 200 dollár alatt tartani: csupán 7 hüvelykes készülékről van szó, nincs benne a riválisaihoz hasonlóan 3G kapcsolódási lehetőség, kamera vagy mikrofon, kevesebb a memória is. Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője szerint az Amazon 50 dollárt veszít minden eladott tableten. Becslése onnan adódhat, hogy az elemzők azt várták, hogy az Amazon tabletjének eladási ára 250 dollár körül alakul. A rivális iPadet forgalmazó Apple azonban 30 százalékos haszonrátával tudja értékesíteni készülékeit.

Azonban azt az elemző is elismeri, a vártnál jobb készüléket dobott a piacra az Amazon, a szolgáltatások köré összpontosuló tablet segítségével az Android piaci részesedése 10-ről 30 százalékra nő 2012-ben, az Apple pedig a jelenlegi 90 százalékról 60-ra zuhan vissza.

A piacot ismerő szakértők szerint lehet valamennyi igazságtartalma az állításnak: a hasonló felépítésű RIM PlayBook önköltség ára 200-225 dollár körül forog, ám azt 500 dollár körül kínálják. Az árazás mindenképp fontos ezen a piacon: a HP 99 dollárért kiárusított Touchpadjét percek alatt elkapkodták, míg 500 dollárért senkinek sem kellett.

Az iPad is megérezheti a komoly konkurens hatását, de legjobban az Androidos készülékeket gyártók vannak veszélyben, hiszen tabletjeik a Kindle-nél jóval drágábbak. A Samsung például hasonló árban kínálja új tabletjét, a Galaxy 10.1-et mint az Apple, de csupán 5 százalékos haszonkulccsal értékesíti termékét - ebből az árból jelentősen nem is tud lefaragni.

Az IHS iSuppli előrejelzései szerint idén világszerte megháromszorozódik az eladott tabletek száma, eléri a 60 millió darabot, hogy 2015-re 275,3 millió embernek legyen hasonló készüléke. Közben egy korábbi előrejelzés szerint a PC piac is megérzi a tabletek töretlen sikerét, és a vártnál lassabban bővül idén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.