Hirdetés
. Hirdetés

Átfogó dokumentumkezelési megoldások a Xeroxtól

|

A Xerox dokumentumkezeléssel foglalkozó konferenciája kapcsán Lipták Zalán, a vállalat szolgáltatási üzletágának hazai vezetője a több mint 10 éves részleg tapasztalatairól és eredményeiről beszélt a Computerworldnek.

Hirdetés

A Xerox Magyarország Kft. október 6-án szakmai konferenciát tartott Budapesten A pénzügyi

szektor más szemszögből címmel, amelyen a vállalat elektronikus dokumentumkezelési megoldásai kerültek fókuszba, különös tekintettel a válság idején a pénzügyi szektorban felmerülő jellemző igényekre és megoldásokra. Az eseményen a Xerox vezetői mellett olyan hazai és külföldi bankok is képviseltették magukat (Citibank, Fortis, Banque Misir), ahol már a vállalat dokumentummenedzsment szoftvereit és szolgáltatásait használják.

Európai körkép az üzlet és az IT kihívásairól

A nyitóelőadásban Peter Farley, az IDC piacelemző cég pénzügyi kutatásokért felelős vezetője körképet adott az informatikai fejlesztések és költések alakulásáról az európai régióban. Az intézet 2009-re 3,78 százalékos csökkenést, 2010-re stagnálást prognosztizál az IT-piacon, ami már tükrözi a válság kezdetén betervezett kiadások újratervezését. Egy másik felmérésből, amely 520 vállalat bevonásával készült, és 2009 második felére vonatkozik, kiderül, hogy az IT-prioritások között első helyen szerepel a költségcsökkentés, ezt követi az IT-biztonság növelése, az új üzleti követelmények lekövetése és az IT-infrastruktúra konszolidálása. Költségoptimalizálás címén a vállalatok újratárgyalják szolgáltatási- és licencszerződéseiket, lefaragják a kiszolgáló személyzetet, és félreteszik a nem stratégiai fontosságú kezdeményezéseket.

A pénzügyi szektorban Farley szerint a vállalatok elsődleges célja az ügyfélszerzés és a meglévő ügyfelek megtartása, ezért az ezt támogató fejlesztéseknek még az újratervezett költségkeretek között is lehet létjogosultsága. Egyrészt újra kell gondolni és gördülékennyé kell tenni a legalapvetőbb szolgáltatások (pl. számlanyitás, hiteligénylés, kérelmek stb.) igénybevételét, másrészt bővíteni kell a Nyugat-Európában már oly népszerű digitális - internet és/vagy mobilalapú - szolgáltatások körét, amelyek nagyságrendekkel könnyebbé teszik az ügyintézést. A harmadik fejlődési terület a személyre szabott szolgáltatások terepe, ahol a termékközpontú megközelítés helyett - megfelelő folyamatok és üzleti intelligencia segítségével - az ügyfélközpontúságra kerül a hangsúly.

A nagyobb szervezettel rendelkező vállalatoknak ráadásul olyan gyakran visszatérő problémákkal kell szembenézniük, mint a szervezeti átalakulások, az elavult infrastruktúra, a bonyolult munkafolyamatok, valamint az üzleti és az IT részleg közötti kommunikációs problémák.

Munkafolyamatok optimalizálása: hatékonyság és gyorsaság

A fent említett problémákra Mark Eldred, a cég marketingstratégiai alelnöke adta meg a választ; előadásában konkrét ügyfélpéldákon keresztül mutatta be, milyen előnyökkel járhat a papíralapú dokumentumok kezelésének újragondolása. Példaként a beérkező levelek, számlanyitási kérelmek és csekkek feldolgozását említette, ahol az ügyfél-elégedettség érdekében kritikus a gyors reagálás, legyen szó általános ügyintézésről vagy panaszokról. A munkafolyamat elején beszkennelik a dokumentumokat, azonosítják a levelek témáját, majd továbbítják a megfelelő részlegnek (pl. call centernek), mindezt automatikusan, felesleges adminisztráció és papírtologatás nélkül. Ezt követően archiválják és indexelik az iratokat, hogy azok a későbbiekben visszakereshetők legyenek.

A folyamat előnyei között lehet említeni a gyors ügyintézést, a költségek (például posta- és papírköltség) lefaragását, a könnyű hozzáférhetőséget és a személyre szabható ügyfélkezelést.

Mark Eldred elmondta, a Xerox emellett munkakörnyezet-optimalizálással is foglalkozik, azaz a helyben használt output-eszközök felmérésével, racionalizálásával és konfigurálásával.

Több mint 10 éves a hazai szolgáltatási üzletág

A Computerworld kérdésére Lipták Zalán, a Xerox Magyarország Kft. szolgáltatási üzletágának vezetője elmondta, a több mint 10 éves múlttal rendelkező üzletág 1996-ban a magyar piacon elsőként kínálta teljes körű irodai dokumentumkezelési szolgáltatását, és azóta is dinamikus fejlődésben van. Az első szerződés aláírása óta ma már vezető pénzügyi, telekommunikációs és termeléssel foglalkozó cégeket tudhat ügyfelei között. A közel 130 fős üzletág vállalati dokumentummenedzsment megoldásokat nyújt a nyomtatástól, sokszorosítástól kezdve a szkennelésen keresztül az elektronikus dokumentumkezelésig. A Xerox a szolgáltatás keretében vállalja különböző gyártóktól származó vegyes géppark üzemeltetését, ugyanakkor erős technológiai hátteret biztosít saját portfóliójával, amelyben a berendezések skálája az irodai asztali nyomtatóktól kezdve egészen a termelésre hivatott nyomdagépekig terjed. Lipták elmondása szerint minden ügyfelüknél kétszámjegyű költségmegtakarítást értek el, emellett a hatékonyság és az átláthatóság iránti igény az, amiért jellemzően megkeresik csapatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.