Hirdetés
. Hirdetés

Az adatközpontok válnak az energiaválság áldozatává?

|

Mivel az ukrajnai háború veszélyezteti az ellátást, egyes országok a hatalmas mennyiségű villamos energiát fogyasztó adatközpontok szigorúbb ellenőrzését szorgalmazzák.

Hirdetés

Amikor a Google egy új, 1,1 milliárd dolláros adatközpontot akart építeni Luxemburgban, a kormány támogatta a beruházást, és segített a vállalatnak a földterület megszerzésében. A holland hatóságok engedélyt adtak a Meta Platforms Inc. számára egy még nagyobbnak ígérkező központ építésére, amely része az ország azon törekvésének, hogy Európa "digitális központjává" váljon.

Mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt megszorult az energiaellátás, a politikai mérőszámok most változnak az óriáslétesítmények számára. A két projektet a helyiek és a környezetvédelmi aktivisták alulról jövő ellenállása után felfüggesztették. De amikor a téli villanyfény biztosítása áll a középpontban, az olyan adatfeldolgozó és tároló rendszerek, amelyek egy kisvárosnyi energiát képesek felemészteni, már nem annyira divatosak egyes európai kormányok számára.

Hirdetés

Luxemburg, Hollandia, Belgium, Németország és Dánia összefogott, hogy az Európai Unió energiaügyi minisztereinek június 27-i ülésén szigorúbb hatékonysági intézkedéseket javasoljon. A cél az, hogy mind a 27 tagállam azonos szabályokat írjon alá a nagy technológiákra vonatkozóan, hogy megvédjék az EU zöld energiával kapcsolatos célkitűzéseit. Ez azt jelenti, hogy szigorúbban kell korlátozni azokat a létesítményeket, amelyek a közösségi médián keresztül a vállalati alkalmazásokig mindent kezelnek. Claude Turmes, Luxemburg energia- és területrendezési minisztere, a Zöld Párt tagja elmondta:

"Ha nem lépünk fel az adatközpontokkal kapcsolatban, akkor elveszítjük a gázból való kilépés és az energetikai átállás lehetőségének egy részét."

A rekordárak arra ösztönzik az uniós országokat, hogy kitalálják, hogyan lehetne kevesebb villamos energiát fogyasztani. A dilemma az, hogyan lehet összeegyeztetni a blokk zöld programját Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének azon prioritásával, hogy az EU vezető szerepet töltsön be az új digitális világra való átállásban.

Az EU adatközpontjai már 2018-ban is a blokk villamosenergia-igényének 2,7%-át tették ki, és a folyamatos digitális átalakulás azt jelenti, hogy egyre többen töltik idejüket az interneten böngészéssel, online vásárlással vagy filmek streamelésével. Az Európai Bizottság szerint ez a szám 2030-ra 3,2%-ra nőhet, ha nem tartjuk kordában, ami közel 100 terrawattóra fogyasztást jelent. Ez nagyjából kétszerese annak az energiának, amit Görögország 2019-ben felhasznált.

Az egyik legnagyobb adatközpont-klaszternek otthont adó Írország energiaszabályozója nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az elektromos hálózathoz való hozzáférésre vonatkozó új szabályozás nélkül a fogyasztóknak idővel áramkimaradásokkal kell szembenézniük. Előre jelezte, hogy 2030-ra az adatközpontok Írország villamosenergia-igényének 23%-át adhatják.

Az Európában adatközpontokat üzemeltető technológiai óriások azt mondják, hogy már most is betartják saját magas szintű zöld szabványaikat. A Meta szerint a központjaik szén-dioxid-kibocsátása nulla, és 100%-ban megújuló energiával működnek. A Microsoft Inc. célja, hogy 2024-ig 95%-kal csökkentse a szerverhűtő rendszerekhez használt vízfogyasztást.

A politikusok és a közvélemény megkérdőjelezi, hogy a jelenlegi helyzetben ez a helyes módja-e a zöld erőforrások felhasználásának - mondta Julia Krauwer, az ABN Amro holland bank technológiai elemzője. "Sok magánszemély és politikus számára az a tény, hogy az újonnan épített szélerőműparkokból származó energiát a hiperméretű adatközpontok javára használjuk, nem tűnik egyensúlyban lévőnek" - mondta.

A politikai döntéshozóknak a technológiai ipar zöldítésére irányuló törekvése akkor történik, amikor az EU megvitatja a tavaly bemutatott hatalmas csomagját, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest legalább 55%-os csökkentése ebben az évtizedben.

A terv a gazdaság minden szegletét érinti, új célokat vezet be a megújuló energiaforrások növelésére és az energiatakarékosság fokozására, a vállalatoknak csökkenteniük kell a szén-dioxid-kibocsátásukat, és a tisztább közlekedésre való átállásra kényszeríti őket.

Aztán jött Vlagyimir Putyin elnök februári ukrajnai inváziója. Válaszul az EU bejelentette, hogy fokozatosan kivonja az Oroszországból importált fosszilis tüzelőanyagokat, és javasolta a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra vonatkozó, 2030-ra kitűzött célok további növelését.

A luxemburgi Turmes és szövetségesei szigorúbb jelentéstételi követelményeket kívánnak bevezetni az adatközpontok számára, többek között a szén-dioxid-kibocsátás, a megújuló energiaforrások felhasználása, valamint az energia-, hűtési és vízfelhasználás hatékonysága tekintetében. Az öt ország emellett fel akarja hatalmazni a bizottságot, hogy minimális teljesítménykritériumokat határozzon meg.

Az adatközpontok energiahatékonyságára vonatkozóan jelenleg nincsenek kötelező érvényű, átfogó uniós szintű szabványok, pedig az adatközpontok egyre jobban elterjednek a kontinensen. Hollandiában például már most is az Alphabet Inc. Google és a Microsoft hiper-méretű létesítményei találhatók, és 20-25 új vagy kibővített adatközpont létesítésére irányuló kérelemmel néz szembe.

A Meta, a Facebook, a WhatsApp és az Instagram tulajdonosa a hollandiai Zeewolde városában, Amszterdamtól 55 kilométerre keletre tervezte új beruházását. A vállalatot kezdetben meleg fogadtatásban részesítették a politikusok 2019-ben.

Három évvel később a Leefbaar Zeewolde - vagy angolul "Élhető Zeewolde" - helyi párt megnyerte a regionális szavazást, amely a létesítményt ellenző kampányát vezette. A 166 hektáros, nagyjából 230 futballpályának megfelelő területű létesítmény a legnagyobb lenne Európában.

Közvetlenül a választások előtt a holland kormány februárban bejelentette, hogy kilenc hónapos tilalmat rendel el a 10 hektárnál nagyobb, 70 megawattnál több energiát igénylő új adatközpontok engedélyezésére. A miniszterek azonban kivételt tettek Zeewolde régiója és azok a tartományok alól, ahol a Google és a Microsoft már működteti hiperszintű központjait.

A Meta központja a helyi hatóságok szerint "a világ egyik leghatékonyabbja" lesz, mivel az adatközpontba belépő szinte minden wattot a számítástechnikai berendezések működtetésére fordítanak. Mégis, a fejlesztési tervek szerint 1380 gigawattóra energiát fog felhasználni, ami a mintegy 23 000 lakosú Zeewolde város teljes fogyasztásának kétszeresével összevethető mennyiség - derült ki a fejlesztési tervekből.

Ez rávilágított az Európa számára jelentkező kihívás nagyságára, amikor az energia egyre szűkösebb lesz - mondta Guus Dix, a Twentei Egyetem adjunktusa és az Extinction Rebellion klímaaktivistája, aki részt vett a zeewoldei adatközpont elleni kampányban.

"Csak korlátozott mennyiségű energia áll rendelkezésünkre, és más szükségleteink is vannak, például a házaink zöldítése, és hogy kevésbé függjünk az orosz olajtól és gáztól."

A Meta márciusban bejelentette, hogy leállítja az adatközpont terveit, mivel büszke arra, hogy "jó szomszédok", és hangsúlyozta, hogy a projekt fontos, hogy "jól illeszkedjen" a közösséghez.

Luxemburgban a Google 2017-ben állapodott meg a Bissen községben lévő mezőgazdasági területek megvásárlásáról, mielőtt az adatközpont építésének előrehaladását az ellenzők késleltették. Blanche Weber, a kampánycsoport elnöke szerint a Mouvement Ecologique elvesztette a fő jogi kihívást, amellyel azt próbálta megakadályozni, hogy a földterületet ne mezőgazdasági, hanem ipari célúvá minősítsék át. Idén azonban még nem kezdődtek el a munkálatok.

A Google szóvivője szerint a terület készen áll, de a vállalatnak jelenleg nincsenek további tervei. A kormány azt szeretné, ha a vállalat döntene, és azt mondja, hogy ha a Google a folytatás mellett dönt, akkor a leginkább energiahatékony technológiát kell alkalmaznia.

De még ha a legnagyobb vállalatok már a legújabb innovációkat használják is a környezeti lábnyomuk csökkentése érdekében, az energiabiztonságra való új összpontosítás miatt az ágazat zöldebbé tétele felé való elmozdulás talán nem történik elég gyorsan az egész ágazatban - véli Merima Dzanic, a dán adatközpont-iparágat népszerűsítő dániai egyesület, a Danish Data Center Industry vezérigazgatója.

"Az árak és a háború miatt hirtelen olyan nagy a sürgősség, amilyet még soha nem láttunk" - mondta.

"Végső soron az adatközpont-iparág esetében nagyon is a génekben van, hogy folyamatosan a fenntarthatóságra összpontosítson, mert ez a vállalkozások érdeke."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.