Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD 5,4 milliárd dollárért felvásárolta az ATI-t

|

Több hónapja terjednek azok a híresztelések, melyek szerint az Advanced Micro Devices (AMD) az ATI Technologies felvásárlását tervezi. A két cég megegyezése most véget vetett a találgatásoknak.

Hirdetés

Hétfői bejelentése szerint az AMD 5,4 milliárd dollárt érő készpénzért és részvényekért megvásárolta a grafikus chipeket gyártó kanadai ATI-t. Az AMD közleménye szerint a cég az egyesülés révén a mobil technológiai és a fogyasztói elektronikai piacokon kíván versenyképes integrált termékeket létrehozni.

A részvényesek és a hatóságok végső engedélyére váró akvizíció révén az AMD a világ egyik legnagyobb grafikus chipeket gyártó vállalatává lép majd elő. Az ATI május 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévének végén 652,3 millió dolláros bevételről és 31,9 milliós haszonról számolt be. A jelenlegi negyedévet illetően a bevételek várhatóan elérik a 690 millió dollárt is. Az elmúlt pénzügyi évet tekintve a két cég összesen 7,3 milliárd dollárnyi eladással büszkélkedhet.

Ha minden illetékes rábólint, az egyesülés igen jelentős többletet eredményez majd az AMD termékeinek kínálatában. A két cég indoklása szerint nemcsak a csúcsminőségű chipek és chipkészletek bevezetéséről van szó, hanem olyan komplet platformok létrehozásáról is, amelyek sikeresen vehetik fel a versenyt az Intel új Centrinójával. Más kérdés, mit szól majd mindehhez az AMD egyik legfontosabb partnere, az nVIDIA, mely egyben az ATI legfőbb vetélytársa a grafikus chipek piacán. Az AMD részvényei mindenesetre a bejelentés óta folyamatosan gyengülnek az elektronikus kereskedelemben.

A tranzakcióval kapcsolatban ugyanaz a kérdés fogalmazódott meg bennünk, mint a szakmában mindenkiben: a közlésben szereplő igencsak halovány indokok mögött mi lehet az, amitől az egész ügylet jó az AMD-nek? Mi nem értjük, de úgy tűnik, mások sem.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.