Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD jelentősen csökkentette veszteségét

|

A cég a harmadik negyedéves gyorsjelentés közzétételével egy időben jelentette be, hogy a következő negyedévben a Fusion családba tartozó új chipjeit is piacra dobja.

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) 118 millió dolláros veszteséget jelentett csütörtökön kiadott, a szeptember 25-vel végződő harmadik üzleti negyedévére vonatkozó jelentésében. Ez az eredmény valamivel kedvezőbb az előző év azonos időszakában kimutatottnál: akkor 128 milliós veszteséget regisztráltak.

Az AMD 186 millió dolláros tőkevesztésről számolt be egyik leányvállalata, a GlobalFoundries kapcsán. Ezt és más egyszeri tételeket nem számítva, a vállalat 108 millió dolláros nyereséget ért el.

A cég 1,62 milliárdos bevételt ért el a negyedév folyamán; a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők korábban 1,61 milliárd dolláros mutatóval számoltak.

A cég, mikroprocesszor-eladásokért is felelős Computing Solutions divíziójának bevétele 1,23 milliárd dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 13 százalékos növekedést jelent. A grafikus megoldásokat szállító üzletág bevételei 33 százalékkal 390 millió dollárra nőttek.

A magánfelhasználói piac gyengélkedése ellenére az AMD továbbra is az új termékekre fókuszál - olvasható Dirk Meyer, a cég elnök-vezérigazgatójának közleményében. A vállalatvezető bízik abban, hogy a negyedév második felében, a rég várt Fusion chipcsalád piacra vezetésének köszönhetően, tovább javulhatnak az eredményei; az új lapkákra épülő termékek a jövő év elején jelenhetnek meg a piacon. A cég fejlesztői egy CPU-ba integrált grafikus processzorral látták el a chipeket, amelyek használatával nőhet a laptopok üzemideje és a grafikus kapacitásuk is jelentősen javulhat.

A cég az aktuális üzleti időszakban is a harmadik negyedévéhez hasonló eredménnyel számol - jelentette ki Thomas Seifert, az AMD pénzügyi vezetője. A cég mindamellett a PC-kiszállítások mérsékelt erősödésére számít a negyedik negyedévben.

Az elemzők szerint a kiszállításoknak az idei év első két negyedében tapasztalható, robbanásszerű növekedése nyomán, a PC gyártók jelentős chipkészleteket halmoztak fel. A harmadik negyedévre prognosztizált növekedés azonban elmaradt a várttól - elsősorban ez okozta a processzor-eladások visszaesését.

Meyer szerint a jövő évben akár kétszámjegyű növekedést is produkálhatnak a PC-eladások. Az AMD szeretné növelni piaci részesedését az Intellel szemben, ezért piacra dobja új, netbookokhoz tervezett Ontario chipjét; a Fusion családba tartozó termék kiszállításai a negyedik negyedben kezdődhetnek.

Az AMD a jövő év elején mutatja be a szintén a Fusion vonalba tartozó, civil felhasználóknak szánt asztali gépekbe és laptopokba építhető Llano-t, és az új generációs Bulldozer architektúrára épülő szerverchipek is a jövő év folyamán kerülhetnek a piacra.

A jövő a táblagépeké

Az AMD szeretne a következő években a táblagépeket kiszolgáló processzorok piacára is kilépni. A tabletek egyre erősödő, fontos piacot jelentenek, az AMD-nek pedig minden hozzávalója megvan ahhoz, hogy jó chipeket építsen ezekhez az eszközökhöz - jelentette ki Meyer.

A táblagépekhez fejlesztett processzorok piacra vezetése az AMD stratégiai tervei között szerepel, a cég szakemberei egyelőre a piaci viszonyok feltérképezésére koncentrálnak - mondta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: a cég jelentős összegeket kíván fektetni a kapcsolódó kutatásokba és fejlesztésbe.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.