Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD-nek még két év kell, hogy belépjen a tablet piacra

|

Az AMD lapkagyártó bejelentette, hogy a következő két évben milyen alapvető termékfejlesztéseket terveznek. Eszerint alacsony fogyasztású szerverekkel, új system-on-a-chip termékekkel jelentkeznek, és reményeik szerint az összes asztali PC és notebook processzorai 28 nanométeres architektúrával épülnek majd - jelentette a CRN szakportál.

Hirdetés

A legnagyobb várakozás azonban a cég tablet piacra való belépését övezi. Tavaly év elején az igazgatóság már azért kényszerítette lemondásra a korábbi vezérigazgatót, Dirk Meyert, mert úgy vélték, hogy az AMD nem elég versenyképes néhány kulcsfontosságú piaci szegmensben. Ezek egyike a tablet piac. A Lenovo elnöki székéből érkező új vezér, Rory Read irányítása alatt a cég máris bejelentette, hogy még az idén belép a tabletek világába egy ultra kicsi fogyasztású APU (accelerated processing unit) chippel, amely Hondo néven jelenik meg a kereskedelemben, s megjelenik a Trinity nemű APU is, amelyet ultravékony laptopokba terveztek.

A bejelentések ellenére a szakértők egy része nincs meggyőződve arról, hogy az AMD képes lenne versenyezni az Intellel és az ARM-mel az okostelefonok és tabletek világában. John Taylor, a globális termékmarketingért felelős AMD-igazgató sem tagadja, hogy jelenleg nincsenek meg a gyártósoraik a tabletekbe alkalmas chipek előállítására. Az igazgató a CRN-nek kifejtette, hogy  a Hondo, az első generációs ultra alacsony fogyasztású APU chipjük nem alkalmas arra, hogy olyan vékony tabletekben működjön, mint az iPad, inkább olyanokba építhető bele, amelyek kialakítása vastagabb, mert billentyűzetet is beleépítenek. Ezeknél a hűtést is máshogyan oldják meg.

A Temash, az AMD következő ultra alacsony fogyasztású APU-ja 2013-ban érkezhet, s a fogyasztása 3-4 watt lehet. Ez még mindig majd a kétszerese az iPad-szerű tabletekben alkalmazható processzoroknál, azaz 2014 előtt az AMD nem tud lemenni a szükséges 2 wattos fogyasztás alá, vagyis a 9 milliméteres vastagságú tabletek világába csak azután léphet be. A cég álláspontja szerint azonban a fejlesztések lehetővé teszik, hogy két éven belül átlépjék ezt a határt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.