Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple klónok gyártója vesztésre áll

|

Még áprilisban jelent meg az Államokban egy OS X-et futtató, olcsó Macintosh klón. Gyártója, a Spystar rosszul áll az ellene indított perben.

Hirdetés

Az egész ügy azzal kezdődött, hogy még áprilisban egy teljesen ismeretlen, Psystar nevű, floridai székhelyű cég 554 dolláros áron piacra dobott egy OpenMac nevű gépet, méghozzá az Apple OS X-ével. A toronyházba épített, hétköznapi PC-s komponensekből álló gép az Apple operációs rendszerének futtatásához módosított alaplapi BIOS-szal és grafikus kártya firmware-rel bír. Már a piaci megjelenésekor egyértelmű volt, hogy az OpenMac sérti az OS X végfelhasználói licencszerződését, hiszen az csak Apple Macintoshokon engedi futtatni az operációs rendszert. Ráadásul a cég körül sem volt minden teljesen tiszta - mint ahogy erről annak idején hírt is adtunk.

Nagyjából három hónappal azután, hogy a Psystar felbukkant a színen, az Apple pert indított a cég ellen, azzal vádolva a floridaiakat, hogy megsértik az Apple licenceit, és jogosulatlanul használják a cég védjegyét. Augusztusban a Psystar viszonozta a tüzet, és ellenkeresetet nyújtott be. Azzal vádolta az almás céget, hogy az Apple visszaél monopolhelyzetével. Az Apple - micsoda meglepetés - felvette a kesztyűt, és arra kérte a bíróságot, hogy ejtsék a Psystar vádjait, lévén azokat a cég csak azért hozta fel, hogy elkerülje a felelősségrevonást.

Azóta megszületett a bíróság döntése, melyben a Psystar vádjait alaptalannak találták. Ez természetesen nem jelenti, hogy az ügy véget ért: a Psystarnak húsz nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy fellebbezzen, illetve az eredeti, az Apple indította eljárás is folyamatban van még. Apple-Psystar az első félidő - negyed, forduló, ki tudja - végén 1:0.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.