Hirdetés
. Hirdetés

Az EA lemondott a Take-Two-ról

|

Úgy tűnik, az Electronic Arts végleg lezárta tárgyalásait a kiváló negyedévet produkáló konkurens játékkiadóval.

Hirdetés

Vasárnap a Madden NFL 09 és a Spore kiadója, az Electronic Arts bejelentette, hogy befejezte a felvásárlásról folytatott tárgyalásait a Grand Theft Auto sorozatot jegyző a Take-Two-val. A szűkszavú közlemény szerint a döntést a rendelkezésre álló információk alapos vizsgálata után hozták meg, beleértve a Take-Two képviselői által tartott prezentációt is. Az EA februárban közel 2 milliárd dolláros ajánlatot tett a konkurens cégre, még a GTA IV kibocsátása előtt. Akkoriban a Take-Two úgy fogalmazott, hogy az ajánlat "sok szempontból sem megfelelő". Később, már a GTA IV megjelenése után jelezték, hogy nem zárkoznak el a felvásárlás elől, de ennél nagyobb összeget tartanának reálisnak.

Az EA tegnapi döntése után Strauss Zelnick, a Take-Two elnöke úgy fogalmazott, hogy vállalata "továbbra is aktívan tárgyal más piaci szereplőkkel", továbbá a cég pozíciója megerősödött az EA ajánlata után. Ennek némileg ellentmond, hogy a Take-Two részvényeinek értéke június vége óta 26 dollár alá csökkent, sőt nemrég 22 dollár alatt is kereskedtek vele. (Az EA részvényenként először 26, majd 25,74 dollárra tett ajánlatot). Pénteken a Take-Two papírok 21,89 dolláron zártak, ami az EA legelső, februári ajánlattétele óta eltelt időszakban negatív rekordnak számít.

gta.jpg
Ennek ellenére a Take-Two nemrég közzétett harmadik negyedéves eredményei 433,8 millió dolláros nettó bevételről szóltak, szemben az előző év megfelelő időszakának 206,4 milliójával. Mindehhez 51,8 millió dolláros nettó nyereség tartozik, ami hatalmas különbség az egy évvel korábbi, 58,5 milliós veszteséghez képest. Így már az is érthető, ha a kiadó nem tűnik különösebben elkeseredettnek az EA elutasítása miatt. Jeff Brown, az EA szóvivője ugyancsak arról beszélt, hogy vállalata egyáltalán nem csalódott a meghiúsult üzlet miatt; ehhez még azt is hozzátette, hogy az EA tökéletesen elégedett saját termékportfoliójával, és a Take-Two "sosem volt olyasmi, amire az EA-nak nagy szüksége lett volna."

Mindez érdekesen hangzik, ha egy kéretlen 2 milliárdos felvásárlási ajánlat és több mint fél évig tartó huzavona után hangzik el. Persze az is bizonyos, hogy a Take-Two megszerzésével kapcsolatban kulcsfontosságú a megfelelő időpont kiválasztása. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az EA marketinggépezetét az egyes kibocsátások és az ünnepi bevásárlási időszak előtt lenne érdemes a Take-Two mögé állítani, hiszen a játékkiadók ilyenkor termelik bevételük legnagyobb részét. Leegyszerűsítve: az Electronic Arts és a Take-Two álláspontja a reális vételárral kapcsolatban időről időre közeledik egymáshoz vagy távolodik egymástól. (Legutóbb augusztusban kerültek közel a megegyezéshez, ám az üzlet annak ellenére sem jött létre, hogy sokan már tényként könyvelték el a felvásárlást.)

Több elemzőnek is az a véleménye, hogy az Electronic Arts látványos visszalépése végső soron csak egy újabb póz, mielőtt a vállalat újabb ajánlattal állna elő. Eddig azt várták, hogy az EA megtoldja a legfrissebb, részvényenként 25,74 dolláros javaslatot; most a legtöbben úgy gondolják, hogy néhány hónap múlva visszatérnek, és tesznek majd egy kedvezőtlenebb ajánlatot. Amiben mindenki megegyezik: a keringőnek még nincs vége, és talán már az idén újabb dollármilliárdos összeolvadásról számolhatunk be a játékiparban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.