Hirdetés
. Hirdetés

Az EKB közbelép, ahogy a bankok hozzáérnek a kriptopiachoz

|

Az Európai Központi Bank (EKB) közölte, hogy harmonizálni fogja a bankok kriptoeszközöket kínáló tevékenységét, hogy kikényszerítse az elegendő tőkét és szakértelmet egy olyan szektorban, amelyet egyes európai uniós törvényhozók egyszerűen vadnyugatnak neveztek.

Hirdetés

Számos kriptotársaság, mint például a Binance és a Crypto.com, engedélyt kapott olyan uniós országokban, mint Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Spanyolország, Görögország vagy Németország, miután megfeleltek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti biztosítékoknak. Mindez a legkorábban 2023-tól érvényes pán-európai engedélyezési szabályok előtt történt.

Az EKB szerint a bankok is mérlegelik, hogy beszálljanak-e a kriptoszektorba, de a nemzeti szabályok meglehetősen nagymértékben eltérnek egymástól. "Németországban bizonyos kriptotevékenységek banki engedélykötelesek, és eddig több bank is engedélyt kért az ilyen tevékenységek végzésére. Ezzel összefüggésben az EKB lépéseket tesz az engedélykérelmek elbírálásának harmonizálása érdekében" - áll az EKB közleményében.

Az EKB, amely közvetlenül szabályozza az euróövezet olyan vezető hitelezőit, mint a Deutsche Bank, az UniCredit és a BNP Paribas, azt mondta, hogy megvizsgálja, hogy a kriptotevékenységek összhangban vannak-e egy bank kockázati "profiljával", amely meghatározza, hogy mennyi tőkét kell tartania.

Hirdetés

Az EKB azt is ellenőrizni fogja, hogy egy bank képes-e azonosítani és értékelni a kriptoeszközökből eredő kockázatokat, valamint, hogy az igazgatósági tagoknak és az informatikai személyzetnek van-e "szilárd tapasztalata" a szektorban.

"Fontos, hogy az EKB a nemzeti felügyeletekkel szorosan együttműködve arra fog törekedni, hogy a prudenciális értékelések nagyobb következetességet mutassanak a nemzeti rendszerek között" - tette hozzá az EKB.

A svájci Bázeli Bizottságban a globális szabályozók azt vizsgálják, hogy a bankok kriptoeszköz-állományaira vonatkozóan legyenek-e külön tőkepufferek. Az EU szintén felülvizsgálja a banki tőkekövetelményekről szóló törvényét.

Ville Niinisto, az Európai Parlament zöldpárti képviselője olyan módosító javaslatot terjesztett elő, amely szerint a bitcoin és más, eszközökkel nem fedezett kriptovaluták banki állománya nem haladhatná meg a bankok alapvető tőke mutatójának 1 százalékát. Egy ilyen felső korlátnak a teljes parlament és az uniós tagállamok támogatására lenne szüksége ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, ami hosszadalmas folyamat. Niinisto azt is javasolta, hogy a szabályozó hatóságok vizsgálják meg, hogy szükség van-e egyedi tőkekövetelményekre a kriptoeszközök alapját képező blokklánc esetében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.