Hirdetés
. Hirdetés

Az EU jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő magyar állami támogatást

|

Összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel.

Hirdetés

Az Európai Bizottság jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítására irányuló, 2,36 milliárd euró (mintegy 880 milliárd forint) összegű magyar programot - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottsági közlemény szerint a magyar program a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítását segíti majd.

A programot az Európai Bizottság a március 9-én elfogadott, ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyta jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. Emlékeztettek: az új keret módosítja és részben meghosszabbítja a 2022. március 23-án elfogadott, majd két ízben módosított ideiglenes válságkeretet, mely lehetővé tette, hogy a tagállamok a jelenlegi geopolitikai válság közepette támogassák gazdaságukat.

Hirdetés

A magyar intézkedés kedvezményezettjei olyan vállalatok, melyek akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat, elektrolizátorokat, szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló berendezéseket és az ezekhez felhasznált alkatrészeket gyártják, illetve a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat állítják elő.

A közlemény szerint a brüsszeli testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel, mert a támogatás ösztönözni fogja a klímasemleges gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések gyártását.

Az Európai Bizottság szerint a magyar támogatási program szükséges, megfelelő és arányos intézkedés, mely meggyorsítja a zöld gazdaságra való átállást, és hozzájárul olyan gazdasági tevékenységek fejlesztéséhez, amelyeknek jelentős szerepe van a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv megvalósításában.
A támogatás 2025. december 31-ig nyújtható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.