Hirdetés
. Hirdetés

Az EU nagyobb szabadságot adott a programozóknak

|

Az Európai Unió Legfelső Bírósága nagyobb szabadságot engedélyezett a számítógépes programok fejlesztőinek, s így kevésbé kell tartaniuk attól, hogy megsértik a szellemi termékekhez fűződő jogokat.

Hirdetés

A jogügyekben illetékes legmagasabb uniós fellebbviteli szerv, a luxembourgi székhelyű legfelső bíróság (LB) döntése szerint a számítógépes programok által ellátott feladatok (funcion) nem vonhatók jogi oltalom alá. Ez a döntés nagyobb versenyszabadságot és versengő szoftvereket teremthet a különböző ágazatokban – vélik a döntéssel foglalkozó elemzők. 

Kibővült programozói szabadság. A verseny értékesebb, mint egyes cégek érdekei 

Az LB az SAS Institute keresete ügyében hozott döntést. Az amerikai szoftvercég brit versenytársa, a World Programming miatt indított pert, amely szerinte lemásolta a programjait, s ezzel copyright-sértést követett el. De az LB nem értett egyet az SAS érvelésével, mert szerinte az uniós jog a számítógépes programok forráskódjára és a tárgykódjára terjeszti ki a jogvédelmet, ami viszont nem érvényes az ötletekre vagy elvekre, amelyek alapján a szoftvert fejlesztik.

„Egy számítógépes program funkcionalitását és a programnyelvet nem védi a szerzői jog” – állapította meg a bíróság. „Ha elfogadnánk, hogy a számítógépes programok funkcionalitását szerzői jog védje, az egy sor elképzelés monopolizálásához vezethetne, ami kárára volna a technológiai és ipari fejlődésnek” – indokolták a döntést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.