Hirdetés
. Hirdetés

Az EU újra vizsgálódik a Microsoftnál

|

Az Európai Unió két újabb vizsgálatot is indít azzal kapcsolatban, visszaél-e a szoftveróriás piaci helyzetével.

Hirdetés

Az Európai Unió hétfőn jelentette be, hogy újra vizsgálatot indít a szoftveróriás ellen. Az EU feltételezése szerint a vállalat visszaél a piaci helyzetével, és kiszorítja a többi internetes böngészőt, valamint azokat a szoftverekkel foglalkozó riválisait, amelyek a Microsoft programokra vannak utalva. Az egyik vizsgálat a norvég Opera panasza alapján indult, és annak kiderítésére irányul, hogy törvénybe ütközik-e, ha a Microsoft a Windows részeként ingyen adja az Internet Explorer böngészőt. Az Opera szerint az EU-nak kényszerítenie kellene a Microsoftot, hogy vagy távolítsa el az Internet Explorert a Windowsból, vagy vegyen fel alternatív böngészőket is az operációs rendszerbe. A vizsgálat arra is ki fog terjedni, a Microsoft rontja-e a többi böngésző piaci helyzetét azzal, hogy nem követi a nyílt internetes szabványokat.

A második vizsgálat azt fogja feltárni, a Microsoft visszatartott-e információkat olyan cégek előtt, amelyek az ő termékeivel kompatibilis szoftvereket fejlesztenek. Ez főként az Office szövegszerkesztőt, adatbáziskezelőt és office management eszközöket, illetve néhány szerverterméket és a .NET keretrendszert érinti. Mivel a Microsoft biztosítja a szoftvereket az otthoni és irodai számítógépek nagy részére, a versenytársak arra panaszkodnak, hogy az együttműködéshez szükséges információ hiányában hatalmas potenciális piactól esnek el. A panasz az EU felé a European Committee for Interoperable Systems-től érkezett, mely olyan szoftverkészítőket tömörít, mint Sun Microsystems, RealNetworks, Oracle és a Nokia, élén pedig az IBM áll.

Az EU az is meg fogja vizsgálni, hogy az Office Open XML - melyet kormányok és nagyvállalatok használnak régi dokumentumaik tárolására - kellőképpen együttműködik-e a versenytársak termékeivel. A Microsoft álláspontja szerint az ő formátuma több funkciót biztosít, mint a nyílt forrású fejlesztők által létrehozott, nem szabványos OpenDocument Format, melyet az IBM is használ. A nyílt forráskódot támogató közösség szerint azonban a Microsoft potenciális versenytársat lát az ODF-ben, és megpróbálja kiszorítani a piacról.

A Microsoft nyilatkoztában leszögezte, hogy minden szükséges információt rendelkezésre bocsát, és teljes mértékben együtt fog működni a Bizottsággal a vizsgálat során.

Az EU szóvivője, Jonathan Todd szerint egyelőre nem lehet tudni, mennyi időbe telik, mire a szabályozók eldöntik, formálisan is vádat emelnek-e a vállalat ellen. Ez ugyanis általában azon múlik, mennyire bonyolult az eset, és milyen szinten működik együtt az adott vállalat a vizsgálat során.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.