Hirdetés
. Hirdetés

Az informatika értéke az év üzletemberei szerint

|

A válságot követő építkezésben kulcsszerepet játszanak a sikeres vállalkozások, amelyek a kihívásokkal teli környezetben is képesek gyors és hatékony lépéseket tenni. Vajon mennyiben segíti őket az informatika?

Hirdetés

Fontos, hogy a gazdasági, társadalmi változásokra eredményesen és jövőbe mutatóan válaszoló, az elmúlt években is a minőségre, az értékteremtésre és az innovációra hangsúlyt helyező vállalkozók és teljesítményeik közismertté váljanak, hiszen nagyban hozzájárulnak az ország pozitív üzleti környezetének kialakításához. Az idén jubiláló EY Az év üzletembere díjjal legutóbb elismert vezetők egyformán állítják: az informatika nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez.

Hirdetés

Az EY „Az év üzletembere” díjat tavaly Sándor József, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója vehette át, a „Példakép” elismerést Lakics László, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezetője kapta, a „Merész újító” kategóriában Cserpes István, a Cserpes-Sajtműhely Kft. ügyvezetője nyert, míg a „Jövő ígérete” Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. tulajdonosa lett - ők válaszoltak a Computerworld kérdéseire.

 

„AZ ÉV ÜZLETEMBERE”

Sándor József - Fémalk Zrt.

A Fémalk (Fémöntészeti és Alkatrészgyártó) Zrt. jogelődjét Sándor József a rendszerváltás hajnalán, 1989-ben, többedmagával 1,9 millió forintos törzstőkével - kényszervállalkozóként, menedzseri ismeretek, tapasztalatok nélkül - alapította, ami az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő nyomásos alumíniumöntödévé nőtte ki magát. A Fémalk elindulása óta eltelt 23 év alatt a vállalkozás folyamatosan és dinamikusan fejlődött. A Bt-ből Sándor József vezetésével Kft., majd Zrt. lett, amely Csepelen - a megtermelt eredményt évről-évre visszaforgatva - több lépcsőben felvásárolt közel 15.000 négyzetméter területű, felszámolás alatt álló üres ipari csarnokot. Az ügyvezető nemzetközi szinten is jelentős versenyelőnyt ért el a fejlesztési tevékenység előtérbe helyezésével, valamint a vevőkkel és autógyárakkal való átfogó együttműködés kialakításával a termékfejlesztésben.

- Milyen szerepet tölt be az informatika cége mindennapi életében?

Elengedhetetlen feltétel. Szinte minden tevékenységünket átszövi az informatika. Egy FÉMALK-méretű vállalat ma már nem irányítható, működtethető informatikai infrastruktúra nélkül. A múltban szigetszerű alkalmazások voltak jellemzőek, melyek folyamatosan haladtak/haladnak az integrált megoldások irányába.

- Ön milyen jelentőséget tulajdonít az informatikának?

A mindennapokban jelen van az IT, annak minden áldásával és átkával.

- Az IT milyen mértékben járult hozzá a cége által elért sikerekhez, így az Ön díjához?

A FÉMALK a múltban is támaszkodott az IT által kínált megoldásokra, legyen szó adatgyűjtésről és feldolgozásról, külső és belső kommunikációról, valamint CAD/CAM megoldásokról, amelyek ekképp hozzájárultak a cég sikeréhez, és e révén az említett díj elnyeréséhez.

- Lehet-e ma üzletet sikerre vinni informatika nélkül?

Az informatika beépült az emberek mindennapjaiba, valamilyen formában mindenütt jelen van. Egy vállalkozás esetében sem elképzelhető teljes hiánya. Azonban az informatikai, infokommunikációs eszköztár tudatos használata nélkül nem lehetséges sikert elérni.

 

„MERÉSZ ÚJÍTÓ” KÜLÖNDÍJ

Cserpes István - Cserpes-Sajtműhely Kft.

Cserpes István, a "Merész újító", a Cserpes-Sajtműhely Kft. vezetője termékei előállítása során a termék "érdekeit" helyezi előtérbe a gazdaságosság helyett, ami a minőségi alapanyagok felhasználásában, a szakmailag jó gyártástechnológia és üzemi gyakorlat alkalmazásában, valamint a figyelmes munkavégzésben testesül meg. A vállalat sikerrel tudott túllendülni az EU-csatlakozást követő piaci változások következtében kialakult pénzügyi nehézségeken, és mára erős szakmai alapokon nyugvó, pénzügyileg stabil, megfelelő eszközállománnyal és humán erőforrással rendelkező céggé fejlődött. Az alapító ugyancsak elkötelezett a tejtermékekkel kapcsolatos egészséges étkezés népszerűsítése iránt.

- Milyen szerepet tölt be az informatika cége mindennapi életében?

Az informatika a Cserpes Sajtműhely életében fontos szerepet tölt be, hiszen egy olyan tejterméket gyártó cég vagyunk, akiknél az élelmiszeripari biztonság, a minőségellenőrzés, a logisztika mind a napi termelést segítő, hozzá szervesen kapcsolódó részek. A belső hálózatunknak nagyon fontos szerepe van, nálunk nem mindegy, hogy mikor kerül ki a termék a viszonteladóinkhoz, partnereinkhez, Tejivóinkba, mert rendkívül rövid lejárattal rendelkezik a többi piacon található tejtermékhez képest. Fontos, hogy akár vissza tudjuk ellenőrizni egy termék életútját, hogy mikor, kinél készült, melyik autónk szállította az adott partnerhez, mikor került számlázásra stb.

A külső kommunikációnk az informatika nélkül pedig sehol nem lenne, ma már elképzelhetetlen egy termék, egy márka a saját weboldal, közösségi oldal, azaz a vásárlókkal történő kommunikáció nélkül.

- Ön milyen jelentőséget tulajdonít az informatikának?

Személyesen is használom az informatika vívmányait, bár csak közel egy éve váltottam okostelefonra, de elképzelhetetlen lenne már e nélkül az életem, az ember hamar hozzászokik a kényelemhez, illetve azokhoz a dolgokhoz, amelyek megkönnyítik a mindennapjait. Én az informatikát abszolút ilyennek tartom.

- Az IT milyen mértékben járult hozzá a cége által elért sikerekhez, így az Ön díjához?

Nagymértékben, ezt leginkább a kollégáim tudják alátámasztani - egy megrendelés beérkezésétől a termék fogyasztóhoz történő eljuttatásáig nagyon sok folyamaton megyünk keresztül, ezt egy komplex vállalatirányítási rendszer nélkül megvalósítani szinte lehetetlen. De az emberi tényező változatlanul kulcsfontosságú számomra.

- Lehet-e ma üzletet sikerre vinni informatika nélkül?

Azt gondolom nem, vagy ha igen, az nagyon speciális és szűk réspiac. Nem lehet ma informatika nélkül létezni, annyi információ, annyi adat, annyi döntéshelyzet, annyi út van egy vállalat életében, amelyet nem lehet a segítségük nélkül megoldani.

„JÖVŐ ÍGÉRETE” KÜLÖNDÍJ

Mészáros Gábor - chocoMe Kft.

A „Jövő ígérete” 2012-ben Mészáros Gábor, a chocoMe Kft. tulajdonosa lett, aki a kézzel készített csokoládészakma úttörője. Álláskeresés közben körvonalazódott ötlete alapján, 2010 nyarán indította útjára vállalkozását, amely több mint 60 millió különböző, egyedi igények szerint létrehozható táblás csokoládévariáció megalkotására ad lehetőséget. Két év leforgása alatt a chocoMe kiterjesztette disztribúciós hálózatát, és termékei megtalálhatók Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Svédországban. Emellett franchise-jogokat értékesített Amerikában és Ausztráliában. Mészáros Gábor a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének nagykövetévé vált, a chocoMe csokoládét pedig a Dining Guide a legjobb kézműves csokoládék közé választotta.

- Milyen szerepet tölt be az informatika cége mindennapi életében?

Lehet, hogy furcsa ezt mondani egy csokoládémanufaktúra esetében, de az informatika rendszere nélkül cégünk működésképtelen lenne. Az egyedi fejlesztésű vállalatirányítási rendszerünk borzasztóan felgyorsítja és megkönnyíti a mindennapi teendőket, a külföldi partnerekkel történő kommunikációnkat és a döntéshozatalt. Eleinte furcsa volt a vevőpartnereinknek (különösen a viszonteladó partnereknek), hogy nálunk csak online rendelést tudnak leadni, viszont a pontos raktárkészletünket látják, nem fordulhat elő olyan, hogy esetlegesen raktárkészletről hiányzó csokoládét rendeljenek.

- Ön milyen jelentőséget tulajdonít az informatikának?

Amikor a '90-es évek elején megismerkedtem az első számítógéppel, eleinte idegenkedtem tőle, aztán beláttam, hogy az informatika megfelelő használata valóban a mindennapi életünk megkönnyítését szolgálja.

- Az IT milyen mértékben járult hozzá a cége által elért sikerekhez, így az Ön díjához?

Cégünk folyamatosan fejleszti informatikai rendszerét, mára egy teljesen egyedileg fejlesztett vállalatirányítási rendszerünk működik, mely az exportpartnerek rendszerével van összekötve. Az induláskor sok munkafolyamatot még manuálisan kezeltünk, időközben minden lehetséges állomást automatizálunk, összekötjük a belső rendszerünkkel.

- Lehet-e ma üzletet sikerre vinni informatika nélkül?

Egészen biztos vagyok benne, hogy ez lehetetlen. Aki megfelelő informatikai struktúra nélkül vág neki egy vállalkozásnak, az biztosan helyzeti hátrányba kerül.

„PÉLDAKÉP” KÜLÖNDÍJ

Lakics László - Lakics Gépgyártó Kft.

A Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezetője 1984-ben alapított egyszemélyes vállalkozását mára egy felsőkategóriás középvállalattá fejlesztette. Az elsősorban a megújuló energiaforrások területén tevékenykedő, bonyolult hegesztett acélszerkezetek gyártásával, valamint precíz megmunkálásával foglalkozó céget az egyedi műszaki megoldások tették sikeressé. A tradicionális értékek, tapasztalatok és az innovatív megoldások hatékony ötvözésével, folyamatos infrastrukturális fejlesztésekkel és a humánerőforrás képzésével biztosítja Lakics László a vállalat versenyképességét. Az elmúlt közel 30 évben a tulajdonos üzleti filozófiáját a szakmája iránti elkötelezettség, a kihívásokkal való bátor szembenézés és a fejlődés iránti vágy határozta meg.

- Milyen szerepet tölt be az informatika cége mindennapi életében?

Fontos szerepet tölt be, mivel a teljes értékteremtő folyamataink informatikai eszközök és programok támogatásával és irányításával bonyolódnak.

- Ön milyen jelentőséget tulajdonít az informatikának?

Egyértelműen stratégiai jelentőségű.

- Az IT milyen mértékben járult hozzá a cége által elért sikerekhez, így az Ön díjához?

Konkrét méréseink erre vonatkozóan nincsenek, azonban az információs technológia vívmányai nélkül a mai felgyorsult világban lehetetlen hatékonyan és kifizetődően értéket előállítani.

- Lehet-e ma üzletet sikerre vinni informatika nélkül?

Valószínűleg nem, hiszen az hátrányos helyzetet teremtene a versenytársakkal szemben. Ezt pedig ki merné megpróbálni?

 

EY „Az év üzletembere” díj - idén tizedik alkalommal!

A programban minden vállalkozó részt vehet és jelölhető, aki megfelel a hét jelentkezési feltételnek. Ezek közé tartozik, hogy az üzletember alapítója, illetve jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező tagja a Magyarországon bejegyzett és legalább két éve működő cégének; valamint a vállalkozás kimagasló teljesítménye a jelölt személyéhez köthető. A jelölési határidő 2013. szeptember 30-a.

A jelölési szakasz lezárását követően egy független bírálóbizottság választja ki a döntőbe került résztvevőket, illetve a verseny győztesét. 2013-ban a testület tagjai: Antal Erzsébet, a Waberer's International Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese; Kocsi Ilona, a Manager Magazin szerkesztője; Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója; Sándor József, a Fémalk Zrt. vezérigazgatója, a program tavalyi győztese; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a TIT elnöke; Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese; valamint Zwack Izabella, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági tagja.

A fődíjon kívül idén is három különdíjat ítélnek oda, a magyarországi program nyertese pedig részt vesz a verseny nemzetközi döntőjén Monte-Carlóban. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.