Hirdetés
. Hirdetés

Az IT képzésért nem kell Pestre jönni

|

Erdőkertes ad otthont a szeptemberben induló Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskolának.

Hirdetés

Erdőkertesen, a Neumann Jánosról elnevezett általános iskolában kezdődik szeptemberben az első hazai webgazdasági képzés, amely során olyan ismeretanyaghoz jutnak a diákok, mint weborientált vállalkozásmenedzsment, webfejlesztés, webüzemeltetés és webtervezés, továbbá az előbbiek gazdasági és jogi háttere. Első körben egy négy- és egy ötéves szakközépiskolai tanfolyam indul, amely ugyan szakmát nem ad, de a kötelező tantárgyak kiegészülnek a fenti ismeretekkel. A későbbiekben (várhatóan jövőre) mindez kiegészül érettségi utáni, OKJ szerinti informatikai képzésekkel, azt követően pedig - partnerek bevonásával - országos viszonylatban kiegészítő képzések indulnak többféle célcsoportnak.

Klotz Tamás, az Oracle Hungary értékesítési igazgatója szerint utóbbira nagy szükség van, mivel a most elérhető informatikai oktatásban nem fektetnek elegendő hangsúlyt a webes képzésre: az egyetemi informatikus hallgatók bizonyos területen túl, máshol alulképzettek. Csibor Zoltán, a Webdidaktika Alapítvány kuratóriumi titkára úgy véli, hogy az Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskola hiánypótló szerepet tölt be, mivel eleddig nem volt elérhető átfogó képzés a témában, holott egyre több fiatal helyezkedik el olyan területen, amely az internettel kapcsolatos - a szükséges tudást pedig gyakran élesben kell elsajátítaniuk.

A képzés előkészületei már javában zajlanak, a tananyag kidolgozása - a szegedi és a debreceni egyetem aktív közreműködésével - befejeződött (akkreditációra vár), az oktatók is kiválasztattak. Természetesen már adott volt a tanári kar, így csak a speciális tantárgyakhoz kellett külsősöket (jellemzően egyetemi tanárokat) keresni. A helyszín kiválasztása hosszadalmas folyamat volt. Mindenképpen Budapest közelében, de azon kívül szerette volna elindítani a képzést az azt szervező Webdidaktika Alapítvány. Mindezt annak érdekében, hogy azok is piacképes tudást szerezhessenek, akik a fővároson kívül laknak. Eleddig mintegy 130-an jelentkeztek, jellemzően 5-10 kilométeres körzetből (főként Veresegyházról). Erdőkertes egyébként Budapestről is könnyen megközelíthető, és nem csak autóval: volánbusz és vonat is közlekedik oda - utóbbi a Nyugati Pályaudvarról indul (óránként kétszer), a menetidő pedig 45-50 perc.

A Veresegyház közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, 100 éves múltra visszatekintő település 50 éve önálló közigazgatásilag. Pásztor László polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a település részben mérete (575 hektár), részben a talaj tulajdonságai miatt nem alkalmas mezőgazdaságra, ezért lakóinak szellemi tudása jelenti az elsődleges kiugrási lehetőséget, így - korosztálytól függetlenül - nagyon meg kell azt becsülni.

Podcast: felvételünkön a polgármester elmondja a legfontosabb tudnivalókat Erdőkertesről, és beszél a Webdidaktika Alapítvánnyal való kapcsolat létrejöttéről is.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.